Prvi ITU projekt za koji je Grad Zadar na raspolaganju 35 milijuna eura, trebao bi biti Implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija. Idućeg mjeseca objavit će se javni poziv za korištenje 14 milijuna kuna na koliko je procijenjen taj strateški projekt Grada Zadra.

Uz Odjel za EU fondove i gradsko poduzeće Inovativni Zadar partneri su Liburnija i Obala i lučice. Pročelnik Šime Erlić je objasnio kako će se tim projektom uvesti digitalizacija u sustav javnog prijevoza te prometa u mirovanju.

Konkretno bi to značilo da će se uvesti informatizacija u kupovanje karata što će biti itekako moguće u novim autobusima Liburnije. Uvest će se i digitalizacija na stajalištima pa će se znati kada točno dolaze autobusi. A svi koji dođu u Zadar znat će gdje ima slobodnog mjesta za parkiranje uz pomoć aplikacije koja ne da bi trebala biti pametna nego genijalna.

Opravdanost tog EU projekta u idealnom bi značilo da "digitalizacija javnih usluga u prometu treba utjecati na promjenu navika lokalnog stanovništva te potaknuti korištenje javnog prijevoza". To je ekološki važno kao alternativa prijevozu osobnim autima. Dovelo bi to i do manje gužve u potrazi za parkirnim mjestima kao i smanjenja emisija CO2.