Zadarski coworking prostor COIN bio je danas ponovno domaćin najvećeg europskog natjecanja u kodiranju - The Coding Contest.

Četvrto izdanje, ali prvo za srednjoškolce, okupilo je danas 27 učenika iz zadarskih srednjih škola. Najviše ih se prijavilo iz Strukovne škole Vice Vlatkovića, a u dvosatnom izazovu okušali su se i učenici gimnazija Jurja Barakovića i Franje Petrića.

- Natjecanje, u organizaciji austrijske tvrtke Catalysts i partnera, istovremeno se održalo u 34 zemlje diljem svijeta. COIN je jedini hrvatski domaćin, a sve je krenulo prije dvije godine kad nas je kontaktirala Tijana Stasuk iz Catalysta koja je pratila naš rad i uvidjela da bi prostor COIN-a bio idealan za natjecanje. Prve godine sudjelovao je i Zagreb, ali nije nastavio. Kod nas je bio najveći odaziv, istaknula je Slavica Kosović iz COIN-a.

Najbolji rezultat u Zadru ostvario je Valentino Vukelić iz Strukovne škole Vice Vlatkovića. Zadarski maturant natjecao se samostalno i ostvario 44. mjesto od ukupno 567 na globalnoj razini. Valentino kaže da je na natjecanjima u programiranju od 5. razreda osnovne škole, a trenutni planovi za budućnost su mu završiti fakultet elektrotehnike i računalstva te se usmjeriti u segmentu robotike. Drugoplasirani je tim iz Gimnazije Franje Petrića, dok je trećeplasirana ekipa također iz Strukovne škole Vice Vlatkovića. Sudeći prema današnjim prizorima iz COIN-a, nema straha za budućnost zadarske IT scene.