Zbog napada na zadarskog novinara Hrvoja Bajla, bivši kapetan Nogometnog kluba Zadar Jakov Surać osuđen je na 10 mjeseci zatvora umjesto kojih se primjenjuje uvjetna kazna u trajanju od tri godine. Nakon pola godine suđenja nepravomoćnu presudu danas je izrekla sutkinja Općinskog suda u Zadru Mitra Meštrović.

- Niste kažnjavani do sada i korektno ste se ponašali tijekom cijelog postupka. Po meni, rok kušnje je dosta velik. Pazite što radite i neće biti problema, rekla je sutkinja Suraću.

Inkriminirajući događaj dogodio se 24. lipnja 2018. godine oko 19,30 sati u Ulici Rikarda Katalinića Jeretova uz Obalu kneza Branimira. Bajlo je zadobio tešku tjelesnu ozljedu, u vidu prijeloma gornjeg dijela laktalne kosti, te brojne lake ozljede - krvni podljev oko desnog oka, više krvnih podljeva na vlasištu, oguljotine na leđima i podlaktičnom području, laktu i podlaktici. Slučaj je odjeknuo u široj hrvatskoj javnosti, a osuda je stigla i od HND-a te MOST-a koji je incident nazvao napadom na demokraciju. Surać se branio da je Bajlo njega prvi napao te da je do ozljeda došlo zbog pada nakon spoticanja od šaht. Ostao je uporan u svojim tvrdnjama da Bajlu nije imao zbog čega zamjeriti negativne tekstove o Božidaru Kalmeti i Zdravku Livakoviću jer s njima nema blizak odnos.

Zbog uvjetne kazne Suraću je ukinuta mjera zabrane približavanja oštećeniku, a dužan je platiti troškove sudskog postupka u iznosu od 5.813 kuna. Obje strane najavile su žalbe na ovu presudu.