Policijska uprava zadarska, zajedno s Policijskom akademijom i Policijskom srednjom školom Josip Jović održala je danas Dan otvorenih vrata u SC Višnjik. Mladim ljudima prezentiran je dio policijskih aktivnosti, vještina i opreme s kojima policija svakodnevno radi. Novi natječaj raspisan je 1. ožujka, a traje sve do 31. srpnja. Na razini Hrvatske traži se ukupno 750 budućih policajca/policajki. 

- Prije točno godinu dana u ožujku imali smo prezentaciju zanimanja policajac/policajka prvi put u Zadarskoj županiji, a nešto kasnije i u Gradu Pagu. Nakon toga preko stotinjak kandidata prijavilo se na natječaj koji je u prošloj godini bio raspisan. Početkom turističke sezone očekujemo i završetak školovanja 58 ljudi iz Zadarske županije koji su prošli testiranja te vjerujemo kako će se neki od njih pridružiti i u redove naše policijske uprave, pogotovo zbog činjenice da je Zadar turistička destinacija. PU zadarska ima 9 policijskih postaja, interventnu jedinicu i dugu kopnenu granicu, potrebe i potražnja su velike, ali isto tako i mogućnosti, istaknula je Sandra Poljak Jurinčić, voditeljica zadarskog OKC-a na današnjoj konferenciji za medije.

- Policijski posao nije samo zanimanje, već i poziv. Cijenimo da svi kandidati koji dođu u našu školu uistinu žele raditi taj posao. Iako je često težak, naporan i odgovoran, nema boljeg osjećaja kada učinite dobro djelo i nekog spasite, nadovezao se Dubravko Novak, načelnik Akademije.

Ukoliko želite postati policajac/policajka trebate zadovoljavati određene uvjete. Važno je da imate završenu srednju školu u četverogodišnjem trajanju, nemate navršenih 28 godina na dan 9. rujna 2019. godine, posjedujete posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost kao i propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, niste kažnjavani niti član političke stranke.

Nastavni proces sastoji se od dva dijela i traje godinu dana. U prvom dijelu polaznici stječu teorijska znanja, nakon čega odlaze na praksu u jednu od policijskih uprava, a sve završava sa integralnim vježbama, vježbeničkim stažem i položenim državnim ispitom, završava voditeljica Policijske škole Renata Odeljan.