NOVO Zbog jakog vjetra prekinuta je potraga za nestalim 60-godišnjakom. Akcija će se nastaviti čim to dozvole vremenske prilike.  

RANIJE Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture obavijestili su javnost o tijeku potrage za nestalim 60-godišnjakom. 

Obavijest o nestanku D.I. (rođen 1959. godine), državljaninu Republike Hrvatske, službenici MRCC Rijeka zaprimili su jučer, 16. ožujka u 16.00 sati od Z.I., sina nestalog, prema čijem iskazu je njegov otac jučer, oko 12.00h, isplovio u ribolov iz Murtera prema uvali Vrulje u Kornatima, vlastitom brodicom tip gumenjak, dužine 6 metara, pogonjen izvanbrodskim pogonskim strojem porivne snage 100KS. Odluku o dojavi nestanka članovi obitelji donijeli su nakon što se nestali nije vratio u predviđeno vrijeme i budući da nije odgovarao na pozive putem mobilnog uređaja, slijedom čega je MRCC Rijeka pokrenula koordinirano traganje sa nadležnom Lučkom kapetanijom Šibenik te nešto kasnije i sa Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom Šibenik, a u traganje su angažirani i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Tijekom jučerašnje pomorske potrage službenici Šibenske kapetanije su u 18.30 sati dojavili o pronalasku napuštenoga gumenjaka u vlasništvu nestaloga, koji je zatečen nasukan na otočić Šćitna, sjeverno od otoka Žuta, slijedom čega je natavljeno intenzivno traganje za nestalim.

S obzirom na smanjenu vidljivost pred kraj dana, Središnjica je odlučila u akciju angažirati i pripadnike HGSS-a, koje su u područje traganja za nestalim transportirali službenici Lučke kapetanije Zadar, noćas nakon ukrcaja na spasilačku brodicu zadarske Kapetanije, koja ih je čekala u luci Gaženica.

Pripadnici HGSS-a traganje za nestalim obavljali su dronovima opremljenim termo-vizijskom optikom, kojima su upravljali sa spasilačke brodice LK Zadar, nakon čega su jutros u 06.15 sati prekrcani na brod LK Šibenik, a spasilačka brodica LK Zadar proslijedila prema Zadru zbog obnove resursa, dok je u potragu istovremeno angažirana spasilačka brodica Lučke ispostave Sali.

Nakon svitanja, u 07.16 sati Pomorska policija Šibenik u traganje je uključila još tri vlastita plovila, a MRCC Rijeka je u 07.30 sati obaviještena kako je u područje potrage iz Zračne luke Zemunik poletio helikopter sa pripadnicima HGSS-a, angažiran od zapovjedništva HGSS-a, a kojim se obavlja zračna potraga u širem području nestanka.

MRCC Rijeka, iako trenutno bez rezultata, akciju traganja i spašavanja prema nestalom Murterinu koordinira u punom intenzitetu, sa svim uključenim jedinicama na moru, kopnu i u zraku. Meteorološki uvjeti u vremenu dosadašnjeg trajanja potrage bili su povoljni, no u tijeku je pogoršavanje vremenskih prilika, sukladno čemu će se optimizirati i potražne aktivnosti.

RANIJE Zadarske službe uključile su se u potragu za nestalim 60-godišnjim ribarom koji je jučer isplovio iz Murtera prema Kornatima.

Policijska uprava šibensko-kninska dojavu o nestanku zaprimila je jučer oko 16 sati. Sat vremena kasnije kod otoka Sit, između Pašmana i Žuta, pronađen je brod nestalog. Akcija traganja za 60-godišnjakom prekinuta je u 19:30 sati, ali noćnu smjenu preuzeo je HGSS.

- Na poziv Lučke kapetanije, u potragu u okolici otoka Pašmana, uključuje se 12 pilota bespilotnih letjelica opremljenih termovizijskim kamerama kojima će se tijekom noći pregledavati teren, javili su sinoć iz HGSS-a.

Kako jutros doznajemo, još nema traga nestalom ribaru. Prema informacijama iz HGSS-a, u potragu će se danas uključiti i zrakoplov HRZ-a. Pretražuje se područje dviju županija.