Gradonačelnik Zadra Branko Dukić podigao je direktoru Liburnije Edvinu Šimunovu plaću za dvije tisuće kuna, no za zaposlenike u tom gradskom poduzeću nema novca.

U pregovorima sindikalaca s dogradonačelnikom Antom Babićem, ispostavilo se da u gradskoj blagajni ne mogu pronaći 2.7 milijuna kuna za povećanje plaća od 10 posto. Radnici su tek dobili obećanje za iduću godinu koje također ovisi o proračunskim sredstvima. Zbog takvog ishoda pregovora vozači i ostalo osoblje Liburnije u ponedjeljak će na Autobusnom kolodvoru održati javni skup pod nazivom "Za sve ima, za radnike nema".

- Gospoda iz Grada sebi povećavaju plaću, a mi posljednjih 13 godina nismo ništa niti tražili. Bili smo uviđajni, znali smo da tvrtka prolazi modernizaciju i nabavu novih autobusa, a ranije je bila kriza. Računali smo da će doći red na nas, ali preskočili su nas, govori nam Marin Sikirić, sindikalni povjerenik Podružnice Sindikata prometa i veza Hrvatske pri Liburniji koja predstavlja 90% od ukupno 125 vozača Liburnije. Ova gradska tvrtka broji oko 250 zaposlenih, a skup se organizira u suradnji s drugim sindikatom koji predstavlja većinu ostalih radnika. 

Prosjek neto plaća vozača autobusa Liburnije iznosi 4.200 kuna, dok čistačice imaju mjesečna primanja od svega 3.000 kuna. Daleko je to ispod državnog prosjeka u vrijeme kada su slične sindikalne akcije u drugim gradovima urodile plodom. Osim povećanja plaća radnici Liburnije zahtijevaju izradu nove sistematizacije radnih mjesta, izmjena i dopunu Kolektivnog ugovora u svezi reguliranja noćnog rada i tjednog odmora te fiksiranja boda koji utječe na izračun plaće.

- Ovim skupom želimo poručiti nadležnima da još jednom preispitaju svoj odgovor i pronađu prostor za razgovor. U suprotnome ćemo održati štrajk upozorenja i slične sindikalne akcije koje nam dopušta zakon. Ako se nešto ubrzo ne promijeni, vjerujemo da će se i Zadru vrlo brzo dogoditi slučaj Rijeke gdje se zbog manjka vozača ukidaju linije, upozorava Sikirić.