Zadar je na popisu gradova u kojima je u razdoblju između prosinca 2016. godine i siječnja 2017. godine boravio Brenton Harrison Tarrant, Australac koji je u dvjema džamijama u Christchurchu na Novom Zelandu ubio 49 osoba. 

U Hrvatsku je ušao kopnenim putem, na cestovnom graničnom prijelazu. U državi je boravio dva tjedna tijekom kojih je posjetio gradove Zagreb, Poreč, Zadar, Šibenik i Dubrovnik. Spavao je po hostelima, obilazio gradove turistički te ničim nije privlačio pažnju hrvatskih institucija, javlja N1. Ova je informacija i nama neslužbeno potvrđena. 

MUP još istražuje sve okolnosti njegovog boravka u Hrvatskoj. 

- U vezi Vašeg upita o kretanjima Brentona Tarranta iz vremena dok je boravio u Hrvatskoj, navodimo da se provode izvidi u vezi kretanja i boravka Brentona Tarranta u Republici Hrvatskoj te smo u svrhu provedbe izvida u kontaktu s drugim zemljama, službena je informacija iz Policijske uprave zadarske. 

Tarrant je posjetio i druge europske zemlje, a svoje putovanje opisao je u manifestu koji je objavio i u kojemu kaže da je tijekom tog putovanja shvatio da je bijela civilizacija ugrožena zbog migranata i terorističkih napada u Europi.