Državno odvjetništvo naložilo je provođenje izvida u slučaju nasipanja mora u uvali Foša, rečeno je u Općinskom državnom odvjetništvu kojeg smo pitali što je Država poduzela u zaštiti pomorskog dobra. Oni su reagirali nakon što je Lučka kapetanija Zadar prije osam dana zaustavila izgradnju "školjere" uz kamenu terasu za koju je Riblji restoran od Grada Zadra ima već godinama koncesijsko odobrenje.

Izvođenje  radova, koji su odjeknuli u javnosti i politički, započeli su istodobno s onima koji u tom dijelu Foše provode gradski komunalci koji su se ogradili od ilegalnih radova. I konzervatori su se uključili, a iz Ministarstva kulture su se očitovali nakon izvida na licu mjesta kao i razgovora s Lučkom kapetanijom te Odjelom za komunalne djelatnosti Grada Zadra.

"Prostor Rive i terase restorana se nalazi u sklopu Povijesne jezgre grada Zadra upisane u Registar kulturnih dobara pod imenom: Kulturno - povijesna (urbanistička) cjelina grada Zadra Z-3409.

Radovi nasipanja u dijelu lučice Foša uz vanjski južni rub terase su izvedeni prema svim dostupnim informacijama bez zakonom predviđene procedure. Svi radovi su izvedeni u moru uz rubni dio terase i rive u kutu koji oni zatvaraju. Kako se radi o Pomorskom dobru u općoj upotrebi nadležan za upravljanje i održavanje Rive je Grad Zadar. Budući se radi isključivo o nasipanju na pomorskom dobru prema dostupnim informacijama, od strane Lučke kapetanije doneseno je Rješenje o zabrani gradnje jer nikakva dozvola za te radove nije izdana. Rješenje o zabrani gradnje je donio nadležni inspektor Lučke kapetanije. Treba napomenuti da je taj prostor Rive sve do spoja s obalnim dijelom terase Odjel za komunalne djelatnosti grada Zadra ogradio zaštitnom ogradom. Naime nedavno jugo je gotovo na cijelom obalnom potezu Rive načinilo velike štete u smislu podlokavanja i mjestimičnog uleknuća. Plato terase je dodijeljen koncesijom Ribljem restoranu Foša. Konzervatorski odjel je po pribavljenim podatcima u postupku donošenja Rješenje o mjerama zaštite kojima će se propisati daljnji postupak sukladno ingerenciji i nadležnosti koja proizlazi iz Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara."

Što su u ovom slučaju poduzeli nadležni u Ministarstvu mora čija je inspekcija zaustavila radove, još nismo doznali iako je odgovor obećan prije dva dana. Postavlja se pitanje tko su i što su htjeli napraviti oni koji se za javnost još vode kao u klapskoj pjesmi "da je meni cimentati more"