Kao i svih dosadašnjih godina, počinju pripreme za održavanje Županijskih dana koji se odvijaju tijekom cijelog travnja. Tradicionalno, već 11 godina, Županijski dani počinju Svjetskim danom zdravlja i najmasovnijom lokalnom biciklijadom u Hrvatskoj - „Od Branimira do Branimira".

Jedanaesta biciklijada „Od Branimira do Branimira" Zadar-Nin-Zadar održat će se 7. travnja 2019. godine od 11 do 14 sati. Biciklijada duga oko 35 kilometara, koja spaja Branimirovu obalu u Zadru s Branimirovom obalom u Ninu i natrag, okupit će još jednom profesionalce i amatere, ali i turiste koji se u to vrijeme zateknu u Zadru.

Biciklijada se provodi u sklopu programa Plana za zdravlje Zadarske županije i u cilju poticanja zdravog načina života. Ovom aktivnošću potiče se na kretanje pješačenjem ili biciklizmom budući da je sjedilački način života sve učestaliji, posebno kod mladih koji sve više vremena provode ispred računala. Budući da iz godine u godinu broj sudionika biciklijade raste, očekuje se preko 1.000 sudionika. Podsjetimo, kada je krenula prije 11 godina bilo ih je 100-tinjak.


Ove godine prijave će početi u ponedjeljak 18. ožujka i trajat će do 5. travnja u 13 sati, a svi zainteresirani moći će se prijaviti online na web stranicama Calimero sporta (www.calimero-sport.hr), Biciklističkog kluba Zadar (www.bk.zadar.hr) i Zavoda za javno zdravstvo (www.zjz.hr). Prijaviti se mogu i izravno u trgovini Calimero sport i u trgovini Bianchi. Kao i obično, tijekom biciklijade osiguran je siguran nadzor i tehnička pomoć djelatnika Calimero Sporta.

Calimero sport je i sponzor glavne nagrade u izvlačenju lutrije - bicikla. On će na cilju napraviti besplatne sitne servise, no svi sudionici moraju doći na biciklijadu s ispravnim biciklom i po mogućnosti servisiranom prije same biciklijade.

- I ove godine priključila nam se i OTP banka koja će svojim reklamnim proizvodima darivati sretne dobitnike u izvlačenju lutrije. Samom prijavom svi sudjeluju u nagradnoj igri u izvlačenju brojeva. Također, svi sudionici na startu će dobiti majicu biciklijade glavnog sponzora EVN Croatia plina. U Ninu se bicikliste čeka topli obrok kojeg će pripremati kulinarski tim predvođen poznatim kuharom Renatom Kraljevim, najavljuju iz županije.

- Ono po čemu se naša biciklijada razlikuje od svih ostalih je tradicija dolaska obitelji s djecom na manifestaciju, prepoznatljivost i po nazivu i po sponzorima koji su s nama svih ovih godina, ali i po nagovještaju ljepših dana koji nas izmamljuju češće vani. Tu je i promocija biciklističke staze, ali i sjajan spoj partnerstva s policijom, koja svojim aktivnostima doprinosi promociji sprečavanja nasilja u zajednici odnosno na cestama i kulturi ponašanja na cesti.

U realizaciji biciklijade doprinijet će Sportski akademski savez Sveučilišta u Zadru sa svojim studentima sportašima, te brojni sportski klubovi koji će se kao i svih dosadašnjih godina odazvati ovoj sportskoj manifestaciji.

Organizatori: Zadarska županija (Tim za zdravlje) i Grad Nin
Suorganizatori: PU Zadarska, Zavod za javno zdravstvo, Biciklistički klub Zadar, TZ Grada Nina i Sportski akademski savez Sveučilišta u Zadru
Glavni Sponzor: EVN Croatia plin
Sponzor nagrada, tehnička i servisna služba: Calimero Sport
Ostali sponzori: OTP banka d.d. , Bianchi

ZERO WASTE BLUE
Ove godine biciklijada „Od Branimira do Branimira" dio je Projekta Zero Waste Blue kojeg u Zadarskoj županiji provodi Zadra Nova te će se tijekom biciklijade koristiti metode bez štetnog utjecaja na okoliš.
Projekt Zero Waste Blue nastavak je uspješno završenog EU projekta Zero Waste, a cilj projekta je analiza negativnog utjecaja na okoliš prilikom organizacije različitih manifestacija i javnih okupljanja. Projekt Zero Waste Blue implementira se u okviru programa INTERREG Italija-Hrvatska i kapitalizira svoga prethodnika te proširuju ideju Zero Waste-a prilikom organizacije raznih manifestacija. Sportske manifestacije idealne su aktivnosti za primjenu instrumenata koje potiču održivi lokalni razvoj, a turističku destinaciju čine atraktivnijom tijekom cijele godine. Stoga su ciljevi ovog projekta širenje ideje Zero waste, zaštita i promocija prirodne i kulturne baštine kroz sportsko-rekreativne manifestacije te kreacija zajedničkog turističkog proizvoda Zero Waste sport events Blue brand. Jedan od ciljeva projekta je produljenje turističke sezone kroz provedbu održivih, tzv. Zelenih sportskih događaja na lokalitetima značajne kulturne i/ili prirodne baštine u Italiji i Hrvatskoj. Projekt će pridonijeti novoj suradnji svih partnera na projektu, a zajedničkim radom doći će se i do novih turističkih proizvoda korisnih za lokalni ekonomski razvoj.

RUTA KOJOM ĆE SE KRETATI BICIKLISTI
Start: 11:00 Obala kneza Branimira-Stjepana Radića-J. J. Strossmayera-Oko Vrulja-Miroslava Krleže-Put Dikla-Krešimirova obala-Rampada-DC 306 kroz Kožino i Zaton, do spomenika Knezu Branimiru
Povratak: Iz Nina, cestom DC 306 kroz Zaton i Kožino-Rampada-Žmirići-Put Nina-kroz Vruljicu (Franje Tuđmana)- Ivana Mažuranića- Obala Kneza Branimira.
U sklopu biciklijade održat će se i utrka u cestovnom biciklizmu čiji će sudionici voziti na relaciji Nin-Vrsi-Ljubač-raskrižje iznad Ražanca-Poljica-Briševo-Nin. Ta utrka starta iz Nina u 12:30 sati , a predviđeno trajanje je oko sat vremena. U 14:00 svi zajedno iz Nina kreću prema Zadru.
Izvlačenje glavne i ostalih nagrada je u 13:45 sati.
Također, istovremeno s biciklijadom održat će se tradicionalno „1.000 koraka kroz 1.000 ulica", akcija pješačenja u organizaciji Udruge za rekreaciju žena „Relax" i Županijskog saveza sportske rekreacije „Sport za sve". Pješačenje počinje s Branimirove obale u 10 sati do zgrade Tankerkomerca i Marexa uz Dom za stare i nemoćne osobe i vrtić Grigora Viteza, uz Brodaricu do Dikla i SRC" Zgon".

IZ ZAKONA O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA
Biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina.
Djeca koja su navršila 9 godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.
Inače, zakonske odredbe o načinu kretanja, zaštitnoj kacigi za bicikliste i ostale sigurnosne odredbe vezane uz promet biciklista opisani su u člancima 112., 113., 114. i 215. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.