U sklopu inicijative MeetUS, čiji je cilj oformiti grupu stručnjaka za svaku pojedinu županiju koji će raditi na proširenju djelovanja Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, u Zadar su danas stigli Anja Picelj-Kosak, Mirjana Pribanić, Darby Carter i Željko Medić.

Predstavnici Veleposlanstva sastali su se s direktorom Turističke zajednice grada Zadra Mariom Palekom.

- S obzirom na to da je Hrvatska postala popularna destinacija u Americi, predstavnici Veleposlanstva stigli su danas u Zadar kako bi uvidjeli radnje koje se trebaju obaviti prije nego što američki gosti dođu kod nas. Potrebno im je pružiti osjećaj maksimalne sigurnosti i ugode. Najavljuju veliki dolazak Amerikanaca i zadovoljni su sa svime što su čuli od nas. Mi im stojimo na dispoziciji i napravit ćemo sve da se gosti osjećaju lijepo kod nas. Raspitivali su se i za mogućnost direktnih letova, na što sam upozorio da moramo prvo stvoriti preduvjete, odnosno infrastrukturu, istaknuo je Paleka dodajući na novinarski upit kako zasad nema brojke o dolascima američkih turista.

- Ne dolaze isključivo u Zadar, već u sklopu tura po cijeloj Hrvatskoj, ali vjerujem da ćemo te podatke imati u ovoj godini, rekao je Paleka.

Zadovoljstvo sastankom izrazio je i Darby Carter iz Veleposlanstva SAD-a.

- Imali smo odličan sastanak na temu zajedničkih interesima. Našem timu je drago da smo u timu Zadar. U sklopu inicijative posljednja dva dana putujemo Hrvatskom kako bi produbili diplomatske odnose i vidjeti koje aspekte razvoja turizma možemo poboljšati. Nadamo se da možemo pomoći zadarskom turizmu kroz asistenciju i olakšanje putovanja Amerikancima.