Međunarodni centar za podvodnu arheologiju ima svu projektnu dokumentaciju za obnovu i gradnju kompleksa sv. Nikole. Novi ravnatelj Mladen Pešić očekuje polovicom ove godine i građevinsku dozvolu koji bi trebao izdati Grad Zadar.

Iz gradske uprave dobili su pola milijuna kuna što je bilo presudno za izradu glavnog i izvedbenog projekta kojeg potpisuje arhitektonski ured Forum poznatog zadarskog arhitekta Ante Uglešića. Sada trebaju dobiti sve suglasnosti da bi se dokumentacije projektirala i uz građevinsku dozvolu, projekt sv. Nikole bio spreman za traženje financiranja

Projekt, procjene 27 milijuna kuna (samo za građenje bez opreme), trebao bi se financirati kroz program ITU u kojem je Gradu Zadru stavljeno na raspolaganje 35 milijuna eura.

Iako su osnivači Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Država preko Ministarstva kulture te UNESCO, novac se jako sporo dobivao za pripremu projekta koja traje od 2014. godine.

Njime je predviđena obnova jedinstven arhitekture crkve sv. Nikole koja će u galeriji dobiti novu namjenu, planira se rušiti bunker iz 2. svjetskog rata. Projektnim rješenjem planira se gradnja staklenog paviljona u dvorištu, a uz zid mini - dormitorij s tri prostorije za ugošćavanje studenata, profesora i stručnjaka iz svijeta s kojima UNESCO-v centar 2. kategorije surađuje.