ZADAR-
Iz gradske uprave danima smo čekali i nismo dočekali odgovor na pitanje hoće li  se Gradskom vijeću predložiti oslobađanje Grada Zadra plaćanja komunalnog doprinosa za gradnju Katoličke osnovne škola u Novom Bokanjcu.
Neslužbeno smo doznali kako se o tome razgovaralo na kolegiju gradonačelnika Branka Dukića ali odluka još nije donesena, kao što se nije još obračunao komunalni doprinos u Odjelu za graditeljstvo.
Građevinska dozvola je trebala biti izdana, a po zakonu i najnovijoj odluci Grada Zadra, komunalni doprinos treba biti obračunat u roku od 15 dana po izdavanju dozvole.

Svakako je paradoksalno da Grad Zadar, koji je investitor projekta škole, sam sebi plaća komunalni doprinos. To što će Nadbiskupija dati polovicu iznosa za novu školu, a  zbog čega će ona biti katolička, druga je strana paradoksa. Ako je Grad Zadar, kao jedinica lokalne samouprava u sekularnoj državi, osnivač svih osnovnih škola, kako to da će nova osnovna škola u Zadru koju stanovnici Novom Bokanjac čekaju već desetljećima, biti religijska škola s pravom javnosti.

Na žalost, Grad Zadar nije u stanju vlastitim novcima izgraditi školu. Za školu na Bilom brigu, jedinu koja je napravljena u posljednjih 30 godina hrvatskog Zadra, uletio je tadašnji ministar Božidar Kalmeta. Škola na Bilom brigu postala je sjedište otočkih škola, koje su u sastavu Grada Zadra, a iz Ministarstva mora stigao je novac za njezin dovršetak.

Gradske vlasti ponovno nisu u stanju vlastitim snagama izgraditi školu, što bi im treba biti prioritet. Kada se izabere izvođač radova i vidi se koliko će koštati izvedba projekta, procijenjenog na 40 milijuna kuna, bez PDV-a, znat će se koliki će  trebati iznos kredita s kojim će zadužiti Grad Zadar. Nadbiskupija za svoju polovicu investicije uvjetuje katolički status nove škole koja će se graditi u poslijeratnom Zadru.

I da ne zaboravimo kako nas gradska uprava otvoreno i pravodobno informira. Ovo je odgovor kojeg smo dobili na konkretna novinarska pitanja iz Odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje:

Komunalni doprinos je zakonska obveza i čini značajni dio izvornih prihoda svih jedinica lokalne samouprave. Novac od komunalnog doprinosa namjenski se koristi za ulaganje i izgradnju komunalne infrastrukture i višestruko vraća građanima jer podiže standarde komunalne opremljenosti i ukupnu kvalitetu življenja u Zadru.