Gradonačelnik Branko Dukić na nedavnom sastanku us predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem oživio je razvojni projekt „Vrata Zadra" s kojim je njegov prethodnik Božidar Kalmeta započeo svoj mandat.

Bivši gradonačelnik morao je prekinuti i izradu Urbanističkog plana uređenja Ravnice jer se radi o državnom zemljištu. Gradonačelnik Dukić je potvrdio da je Ministarstvo državne imovine pozitivno odgovorilo na zahtjev Grada da se zemljište u vlasništvu države objedini s onim koje je u gradskom vlasništvu, izvijestio je gradonačelnik Dukić premijera Plenkovića.

Međutim, Dukićeva izjava kako je u postupku izrada konzervatorske podloge koja će definirati uvjete za izradu UPU-a, ne drži vodu.

- Prije nekoliko tjedana u Ministarstvu kulture održan je inicijalni dogovor o izradi konzervatorske podloge. Na tom je sastanku uime Grada Zadra bio resorni pročelnik Darko Kasap. To je bio dogovor koji nije definiran ugovorom a niti rokovima. Konzervatorska podloga za povijesnu jezgru radit će se po fazama s tim da će Ravnice dobiti prednost, doznali smo od pročelnika Konzervatorskog odjela Igora Miletića nakon što nam iz gradske uprava nisu o tome dali tražene informacije.

Konzervatorska podloga, kojom će definirati potencijalne lokacije za određene interese koje iskaže gradska vlast, bit će izvjestan oblik GUP-a (generalnog urbanističkog plana) kojeg Zadar nema, za zaštićenu povijesnu jezgru. Postojeće podloge su djelomične i zastarjele, a novu i sveobuhvatnu, osim konzervatora iz Zadra, radit će širi tim stručnjaka, napominje Miletić.

Izradu konzervatorske podloge za Zadar, najavila je ljetos ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Od tada je prošlo više od pola godine do prvog sastanka na tu temu.