ZADAR- Preseljenje državnih službi u novu zgradu terminala u Gaženici - vijećničko pitanje marka Pupića Bakrača pretvorili su u odgovor župana Božidara Longina dan podlije, kada je premijer Andrej Plenković obišao putničku zgradu koja je dana u koncesiju.

Pitanje Marka Pupića Bakrača sa županije skupštine:

Kunete se i u turske koncesionare Gaženice Global Port Holding. Nakon što su preuzeli putnički dio luke ništa se ne događa, nema gradnje, nema home porta, nema putnika. Jedino što se dogodilo jest to da policiji i carini kojima su trebali osigurati prostore u Gaženici po povlaštenim, bagatelnim cijenama nabijaju nekakve troškove i nude astronomske cijene za prostore u odnosu na prvotno predviđene. Na to policija i carina ne pristaju pa je zasad izgledno da neće seliti u Gaženicu. Tako hrvatska policija i hrvatska carina ne mogu preseliti u hrvatsku Gaženicu jer ih ucjenjuju i reketare gaženički Turci. Župane što namjeravate poduzeti po tom pitanju?

Odgovor župana Božidara Longina:

Ovo smo dovršili za vrijeme premijera Plenkovića i mog mandata župana. Znate da je prethodna vlada skoro zaustavila projekt, rekao je Longin, koji je i demantirao navodne probleme oko smještaja carine i pomorske policije unutar terminala. Preseljenje ide prema planu i nema problema oko cijena najamnine, izjavio je Longin.

Nije dugo trebalo čekati reakciju županijskog vijećnika:

Budući župan tvrdi kako lažem o problematici oko preseljenja policije i carine u Gaženicu osjećam potrebu da Vam se obratim. U ovom slučaju od nas dvojice laže onaj koji je uvijek do sada lagao a istinu govori onaj koji je uvijek do sada govorio istinu. Svaki policajac i carinik u gradu Zadru upoznat je s problematikom ucjene i reketa od strane turskog koncesionara pa se lako možete informirati. U krajnjoj liniji možete kontaktirati i glasnogovornike ministarstava. Koliko mi je poznato za policiju se već priprema zgrada u Bibinjama. Da podsjetim ako do preseljenja dođe policija i carina te prostore trebaju dobiti na korištenje besplatno, odnosno uz simboličnu naknadu kako su uostalom Škifić i Longin tvrdili da će biti, napisao je Pupić Bakrač.

U ovom političkom prepucavanju javnost ne zna činjenice, osim da koncesionar ZIPO, između ostalog ima obavezu plaćanja troškova održavanja zgrade iliti ga režije koje nisu baš male.  Bilo je rečeno i da sve službe, za koje je osiguran prostor, neće plaćati najam o kojem govori i župan Longin, inače predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar. Ali će sudjelovati u troškovima održavanja.

Informacije o tom kapitalnom projektu stoljeća trebale biti dostupnije da se ravnatelj LUZ-a Robert Škifić nije ogradio prvo osobnom tajnicom a potom PR agencijom umjesto da izravno odgovara na pitanja novinara. On je tek odgovorna osoba jedne državne ustanove a ne menadžer. Država je uzela kredit da bi se izgradila luka Gaženica kojeg vraćaju svi građani bez obzira koliko bile povoljne kamate.