Zadarska policija privela je kraju još jedno višemjesečno istraživanje ratnog zločina koje je jučer rezultiralo privođenjem 50-godišnjaka iz Ostrovice.

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o hrvatskom državljaninu Miroslavu Mačku kojeg se sumnjiči da je kao 22-godišnji pripadnik srpskih paravojnih postrojbi tzv. „SAO Krajine", zapovjednik voda Bataljuna za intervencije TO Benkovac" u činu potporučnika, krajem studenog 1991. godine, zajedno s tada 28-godišnjim pripadnikom paravojnih postrojbi, Milanom Mačkom s kojim je bio u rodbinskoj vezi, s ciljem pljačke napuštene imovine došao u privremeno okupirano susjedno mjesto Lišane Ostrovičke.

- Ispred ulaza u kuću zatekli su tada 73-godišnjeg mještanina Marka Čurčiju, koji je među posljednjima ostao u selu. Tada nenaoružani 28-godišnjak je od osumnjičenog 22-godišnjaka zatražio da mu da pušku kojom će ubiti 73-godišnjeg mještanina. Osumnjičeni mu je tada predao svoju poluautomatsku pušku tzv. ,Papovka"s kojom je 28-godišnjak, uz prijetnju, mještanina izveo iz dvorišta i natjerao da krene prema polju, gdje mu je s udaljenosti od desetak metara ispalio jedan hitac u glavu, u predjelu čela, od kojeg je na mjestu smrtno stradao. Cijelo to vrijeme 22-godišnjak je bio uz 28-godišnjaka, te u niti jednom trenutku nije poduzeo ništa kako bi ga spriječio da njegovom puškom ubije civila, predajući mu vatreno oružje bez ustezanja i protivljenja, ne pokušavajući ga spriječiti u ubojstvu. Nakon ubojstva tijelo su ostavili na mjestu događaja, te nastavili s pljačkom imovine napuštenih kuća sve do večeri, otkrio je na konferenciji za medije šef krim policije Bore Mršić.

Posmrtni ostaci stradalog mještanina pronađeni su 21. studenog 1991. godine, a točan datum smrti nije utvrđen. Tijelo je prevezeno s mjesta događaja i pokopano na mjesnom groblju u Lišanima Ostrovičkim. Nakon nekoliko mjeseci, 28-godišnji ubojica je tijekom pljačke ranjen od strane svojih suboraca. Od posljedica ozljeda preminuo je u kninskoj bolnici. Mačak je za vrijeme VRO Oluja pobjegao u Srbiju, odakle se prije nekoliko godina vratio u mjesto prebivališta, Ostrovicu, gdje je živio sam. Zadarska policija na vrata mu je banula jučer te ga uz kaznenu prijavu, zbog sumnje u počinjenje kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva (pomaganje), sinoć oko 23 sata predala pritvorskom nadzorniku nadležne Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Mačak je jedna od rijetkih osoba koje su PU zadarskoj bile fizički dostupne odmah nakon dovršene krim istrage ratnog zločina.

Na pitanje kako je došlo do otvaranja ovog slučaja nakon gotovo 28 godina, Mršić je poručio da je strategija PU zadarske konstantno proučavanje spisa kako bi se svi ratni zločini otkrili i počinitelji sankcionirali.

- U 2018. godini evidentirano je 12 kaznenih djela ratnih zločina, što je povećanje za 500 % u odnosu na prethodnu godinu, istaknuo je načelnik PU zadarske Anton Dražina pohvalivši kolege na predanom radu.