ZADAR- Državna komisija za kontrolu javne nabave (DKOM)odbila je drugu žalbu poljske tvrtke Control Process čime odluka da slovenska tvrtka Riko u zajednici ponuditelja s tvrtkama iz Njemačke i Italije, može dobiti posao na projektiranju i izgradnji Centra za gospodaranje otpadom Biljane Donje.

Poljaci su tražili i troškove od 101 tisuće kuna koji im ovaj put neće morati isplatiti tvrtka Eko. Taj iznos su dobili kod prve žalbe koju im je Državna komisija uvažila i donijela rješenje o ponovnom izboru najpovoljnijeg ponuđača po natječaju kojeg je proveo Eko.

Tada je Državna komisija uvažila njihovu žalbu da pojedine odgovorne osobe nisu dostavile odgovarajuće isprave o nekažnjavanju. Poljaci su u još jednoj žalbi ustrajali na vjerodostojnosti tih isprava ali one po Državnoj komisiji nisu upitne i i u skladu su s pravilima Njemačke i Italije. U ponovnoj  žalbi, pravni zastupnici poljske tvrtke tražili su i usmenu raspravu oko njihovih navoda žalbe, od kojih su neki i ponovljeni. Tvrtka Eko kao Riko odbili su u pisanom očitovanju sve njihove navode.

Zajednica ponuditelja, koje je nositelj Riko iz Ljubljane, ponovno je izabrana 23. siječnja. Međutim, žalba je još jednom odgodila proces izbor ekonomski najpovoljnije ponude koji se odvijao punih 9 mjeseci. Za posao projektiranja i izgradnju Centra, procijenjene vrijednosti od 295 milijuna kuna, slovenski "Riko" je dao ponudu na 368, a poljski "Control Process" na čak 439 milijuna kuna.

Iako Poljaci imaju mogućnost žalbe Visokom upravnom sudu, to ne odgađa potpisivanje ugovora do čega će doći u roku od 15 dana te početka posla koji će trajati 36 mjeseci. Devet mjeseci već je  izgubljeno kod ponovnog natječaja za Centar u Biljanima Donjim.