Performans građanske inicijative na Narodnom trgu drugi je u nizu događanja kojim oni obilježavaju Dan žena u Zadru ove godine. Nakon što su 2018. godinu i početak 2019. godine obilježili naslovi članaka u kojima smo vidjeli brutalne slučajeve nasilja nad ženama, kao i u rodilištima, akcija protiv nasilja koja je imala najveći odjek u javnosti je Prekinimo šutnju.
Ono što je u toj akciji specifično je da su se žene ohrabrile i odlučile progovoriti o svom porodu:

- Nakon što je Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, na istup saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesardić o mučnom iskustvu kiretaže na živo rekao da mu je neugodno što svoje privatne i intimne  stvari izlaže u javnosti, mi želimo reći da su te žene bile jako hrabre kad su progovorile o svojim iskustvima iz rodilišta. Kasnije ih se pokušalo diskretitirati na način da im se govorilo da lažu i da su preosjetljive, ali mi želimo danas reći da im vjerujemo!, rekla nam je jedna od aktivistkinja Petra Karmelić.

Jučer je održan okrugli stol na temu reproduktivnog nasilja nad ženama sa Danielom Drandić iz RODA-e u zadarskoj Gradskoj knjižnici, a sutra će se nakon okupljanja kod TIZ-a, održati marš za Dan žena.:

- 8. mart je naš dan! Dan kojim pokazujemo da ne zaboravljamo sve borbe koje su žene vodile i nerijetko plaćale svojim životima. Dan kada ukazujemo na to da su prava davno izborena svakim danom iznova dovođena u pitanje i da na to ne pristajemo. Žene, budite hrabre i glasne, poručuju iz Antifjake.

Danas su čitana svjedočanstva žena uz performans "O nasilju se ne piše poezija" koji je izvela jedna od aktivistkinja, pjesnikinja Lara.

Svjedočanstva je čitalo još pet aktivistikinja, i to ukupno njih dvadeset. U videu pogledajte dio pjesme "O nasilju se ne piše poezija".


View on YouTube