- Drago mi je da smo danas u županiji koja je u hrvatskom vrhu po svom gospodarstvu, pomorstvu, prometu, marikulturi, proizvodnji bijele ribe i tune. Na početku smo potpisali sporazum vrijedan 12 milijuna kuna u Benkovcu, gradu koji je bio razrušen u agresiji u devedesetim godinama. U Poslovnoj zoni Šopot smo vidjeli kako se u jednom postrojenju nešto što bi možda završilo kao otpad koristi za proizvodnju toplinske i električne energije, dovoljne za cijeli grad Benkovac. U Zračnoj luci Zadar pokazali smo sinergiju više ministarstva, odnosno države u cilju povećanja broja putnika, a ovdje u Gaženici jedan vrlo dinamičan pristup u gradnji modernog terminala, po svim suvremenim, schengenskim standardima. Vlada se otvorila i razumije prioritete svake regije, visoko smo motivirani da smanjujemo nejednakosti i jačamo regionalni razvoj. Ti rezultati se već vide, bez obzira koja je opcija na vlasti na lokalnoj razini, sumirao je jutros u putničkoj luci u Gaženici prvi dio obilaska Zadarske županije hrvatski premijer Andrej Plenković, kojeg su kroz terminal proveli direktor Lučke uprave Zadar Robert Škifić, župan Božidar Longin i gradonačelnik Zadra Branko Dukić.


View on YouTube

Nažalost, u luci nije bilo očekivanog crusiera Costa Venezia, kojeg prema našoj najavi nije bilo zbog loših uvjeta na moru. Brod 323 metra dugačak nije mogao stići u Zadar, ali su trajekti uredno isplovljavali prema Preku, odakle je nastavljen program obilaska otoka i Zadarske županije.

- Danas je veliki dan za našu županiju. Želimo Zadar vratiti tamo gdje mu je mjesto, da bude stjecište puteva, pomorskih, cestovnih, zračnih a nadamo se uskoro i željezničkih. Postajemo prometno čvorište Europe, to je cilj kojemu težimo, rekao je župan Longin, dok je Dukić , kao i Longin, kao ključni element koji je doveo do realizacije ovih projekata naveo kontinuitet vlasti u gradu i županiji.

- Ovo smo dovršili za vrijeme premijera Plenkovića i mog mandata župana. Znate da je prethodna vlada skoro zaustavila projekt, rekao je Longin, koji je i demantirao navodne probleme oko smještaja carine i pomorske policije unutar terminala. Preseljenje ide prema planu i nema problema oko cijena najamnine, rekao je Longin.