Školski odbor zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole nije smijenio ravnatelja škole Jozu Dragića zbog slučaja žigosanja kako je to predložio prosvjetni inspektor. Kako saznaje HRT Centar Zadar, odbor se sastao jučer te jednoglasno odbio prijedlog o smjeni koju je zatražila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

- Školski odbor nije prihvatio prijedlog prosvjetnog inspektora da se ravnatelj razriješi, ta je odluka bila jednoglasna. To je bilo u okviru od 15 dana koji je zakon predvidio da se školski odbor mora očitovati i postupiti ili ne postupiti prema prijedlog inspektora. Sada je na potezu viša instanca. Zakon predviđa da u tom slučaju ministar može, ako smatra opravdanim, i sam razriješiti ravnatelja, rekao je pročelnik Odjela za obrazovanje Zadarske županije, Ivan Šimunić.

Podsjetimo, 15-godišnji učenik je početkom veljače upaljačem ostavio trag slova U na koži dvoje vršnjaka. Dobio je kaznenu prijavu zbog nanošenja tjelesne ozljede. Umjesto od stručnih školskih službi, policija je o incidentu saznala preko novinara, a prosvjetna inspekcija utvrdila je propuste u radu ravnatelja i zaposlenika škole. Upućen je prijedlog za razrješenje ravnatelja, dok je za dva zaposlenika predloženo izdavanje pisanog upozorenja uz mogućnost otkaza ugovora o radu. Škola je dobila i novčanu kaznu.