U Domu županije danas je (neuspješno) održana jedna od čudnijih sjednica Županijske skupštine kojima smo nazočili - svi klubovi tražili su stanke zbog različitih, ponekad i s realnošću nevezanih stvari, a kada se nakon sat vremena pristupilo aktualnom satu nije bilo dovoljno da svi artikuliraju svoja pitanja. Oni koji su posljednji predali zahtjev nisu došli na red, a u obranu su im stali Ante Rubeša i Marko Pupić-Bakrač, iako su obojica uspjela izreći (poduža) pitanja. Na kraju je predsjednik Željko Lončar prekinu Skupštinu bez da je župan Božidar Longin uspio odgovoriti na i jedno od njih.

Da će biti problema nagovijestio je već nakon minute šutnje poginulim braniteljima Ante Rubeša, koji je iznio primjedbu na zapisnik s prošle sjednice, odnosno činjenicu da nije dobio potpun odgovor o plaćama županijskih pročelnika i ravnatelja pojedinih ustanova.

- Neki pročelnici su odgovorili za bruto i neto plaće, neki nisu ili su od drugih namjeravali praviti budale. Dakle, neka mi se dostave odgovori kolike su bile bruto i neto plaće za prošli listopad ravnateljice Narodnog muzeja Zadar, Zadra nove, Inovacije, TZ Zadarske županije, Županijske lučke uprave, Zračne luke, Opće bolnice, Specijalne bolnice u Biogradu, Doma umirovljenika, Zavoda za hitnu medicinu... Puni iznos plaće, ne koeficijente puta osnovica.

Lončar mu je rekao da to nije primjedba na zapisnik te da svoja pitanja iznese na aktualnom satu.

Na njemu je troje zastupnika - Darko Pedić, Joso Nekić i Ivan Matić - postavilo pitanje štetnosti pogona za preradu otpada iz brodogradilišta na području općine Jasenice. Pedić je sarkastično rekao da će se ovdje jednoga dana vjerojatno skladištiti nuklearni otad, budući da je izvorište vode kojom se napaja cijela županija za to idealno mjesto, Nekić je izrazio zabrinutost da se projekt pretvori u novi Jadral, koji je umjesto bogatstva donio siromaštvo i zagađen krajolik tamošnjim žiteljima, dok je Matić poručio kako je sada prilika da se zahvale investitoru koji je ljude pretvorio u pokusne kuniće. Svi su zatražili od županije da preispita ovu investiciju i u okviru svojih mogućnosti utječe na projekt.

Botić je ukazala na problem druge ekološke bombe, Crnog brda, kojeg je RH proglasila rudnim bogatstvom. No sva ta pitanja, kao i ona o prihodima od poreza u 2018., Centru za kreativnu industriju, zbrinjavanju višečlanih obitelji, Domu umirovljenika, lažnim diplomama, ostala su neodgovorena zbog prekida sjednice. Kada se ona nastavi, prvi će za govornicom biti župan Božidar Longin, koji će se o njima imati priliku očitovati.