ZADAR- Nakon što je gradonačelnik Branko Dukić potpisao ugovor sa Sinišom Krekićem, vlasnikom tvrtke Krekić Avangard koja će za 45.4 milijuna kuna izvoditi radove na rekonstrukciji Providurove palače, oni su uvedeni u posao. 

Do prve građevinske situacije trebat će čekati najmanje dva mjeseca, tijekom kojih će se u Providurovoj rušiti unutrašnji prostor. Do tada izvođači radova imaju obavezu očistiti prošlost građevine podignute u 17. stoljeću koja je bila i sjedište zemaljske vlade za Dalmaciju u sklopu austrijske vlasti. U njoj je stolovao i ban Josip Jelačić.

Tijekom posljednjih pola stoljeća Providurova palača je bila mjesto za vjenčanje, u njoj je dijelom bio Radio Zadar, godinama i dopisništvo Vjesnika - Večernjeg lista te sjedište HPD Zoranić.

Providurova palača bila je mjesto boračke organizacije koja je u svoje doba "drmala" Zadrom, ali i sportske organizacije SOFKA-e. Udruga antifašista te društvo Josip Broz Tito ostale su posljednje za iseljenje od 30-ak udruga koja su taj derutni i zapušteni prostor koristile posljednjih godina.
Većina njih iza sebe je ostavila svoj namještaj, stvari a zapravo je to velika količina prošlosti u smeću. Tamo su u novije doba bile sve političke stranke, od kojih je ostao HDZ s adresom u Medulićevoj 2.

Stranačke prostorije HDZ-a kao i gradske tvrtke Obala i lučice neće se dirati u ovoj fazi preuređenja. Ali je zato iseljena Galerija umjetnina koja svoje djelovanje premješta u izložbeni prostor Kneževe palače i Lože, a kustosi su preselili u susjedni Prirodoslovni odjel koji također nije zahvaćen u ovoj fazi uređenja Providurove palače.

Projekt, radno nazvan Muzej dviju palača u kojem će biti i sjedište Narodnog muzeja, izradili su arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić. Gradilište je ugovoreno na 14 mjeseci tijekom kojih se očekuje da Krekić Avangard uvodi podizvođače.