ZADAR- Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar Vesna Burčul ispala je jedini krivac najgoreg slučaja socijalne patologije koja caruje u Hrvatskoj, osobito na zadarskom području.

Obična javnost jako dobro zna da za ono što se dogodilo u Pagu, Vesna Burčul ne može biti kriva, ali znaju da ona treba biti žrtveni jarac za spas političara. A oni su, kako su jučer to za Slobodnu Dalmaciju izjavili dvoje uglednih stručnjaka psihijatar Ivan Urlić i psihologica Mirjana Krizmanić - neuki, neodgojeni i bahati...

Vesna Burčul danas će biti smijenjena jer je tako odlučila ministrica socijalne skrbi Nada Murganić kada ju je premijer Andrej Plenković poslao u Zadar, da po tko zna koji put spasi svoju, da ne kažemo koju. Tome je kumovala državna tajnica, Zadranka Marija Pletikosić, socijalna radnica po struci koja jako dobro zna da Vesna Burčul nije kriva za provođenje sustava kojeg ona i ministrica nisu bile u stanju promijeniti. Tim više jer se radi o do sada najboljoj ravnateljici te problematične institucije.

Dvije odgovorne osobe resornog ministarstva nisu, međutim, dale odgovor na vapaj gradonačelnika Paga da im na otoku treba socijalna radnica koja će biti iz Paga i tamo stacionirana. Ali ni ona kao i policija, čiji se ravnatelj ogradio od bilo kakvog propusta te državne službe, ne bi spriječili ludilo svjetskih razmjera kakvo se dogodilo u Pagu.

I kao da će anomalije u društvu nestati ako padne glava Vesne Burčul kojoj se nameće mrlja u karijeri koje ta skromna osoba nije rob, ali je žrtva. Jer sve loše što izbija na površinu posljedica je politike koja nije u stanju dovesti ovo društvo u red.

Pa tako ni glava ravnatelja Ekonomske škole, koju je brzopotezno preko jedne, jedine prosvjetne inspektorice (koja pokriva dvije županije), tražila ministrica Blaženka Divjak neće promijeniti ništa osim što će donijeti još više straha. A to je da ravnatelji srednjih škola ostaju bez posla ako im se na fasadama škola išara fašističko znakovlje.

Ono se ovog vikenda pojavilo po posljednjim antifašističkim obilježjima u povijesnoj jezgri grada. Bi li i gradonačelnik Zadra zbog toga trebao odstupiti?

Na žalost Zadar je postao pojam najgore crne kronike. Predsjednik Vlade i kod slučaja Daruvarac poslao je ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića u Zadar tijekom vikenda da prokaže žrtvenog jarca - umjesto da ga Plenković kao pravnik pita kada će kazneni zakon napraviti djelotvornim i prilagođenim da efikasno rješava devijantne pojave u društvu. Umjesto da sazrijeva ono postaje trulo i beznadežno. A zna se tko je za to kriv i odgovoran!