ZADAR- Tijekom vikenda fašističkim obilježjima išarana su sva četiri spomen obilježja antifašizmu, među kojima i nedavno postavljena ploča na zgradi "Peglice".

Nju je odlukom Gradskog vijeća postavila Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra u spomen na dan donošenja Odluke o sjedinjenu Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom. Na meti je uz ploču u Ulici J. Matejeva Dalmatinca, te u Ulici Ilije Smiljanića u blizini Konzervatorskog odjela, bio i jedini spomenik osnutku partijske ćelije postavljen na Muraju.

Policija je napravila očevid te je u dogovoru s Državnim odvjetništvom podigla prijavu protiv nepoznatog počinitelja za kazneno djelo oštećenja tuđih stvari a u svezi zločina iz mržnje, prenijela nam je Ivana Grbin ishod policijske obrade ciljanog urbocida. Rukopis je isti na sva četiri mjesta.

Spomen ploča i spomenik na Muraju već su bili na meti vandala. Po nalogu komunalnih redara su očišćeni kao što je to i danas napravljeno.
Spomenik na Muraju u sklopu radova na uređenju šetnice bit će privremeno uklonjen a o njegovoj sudbini odlučit će Gradsko vijeće, doznali smo od Šime Erlića, pročelnika za EU fondove. Od gradonačelnika Zadra Branka Dukića na žalost nismo čuli ni riječi osude a kamoli apela na kućni odgoj onih koji su se pod okriljem noću osokolili identificirati s najvećim zlom naše civilizacije.