Na današnjoj konstituirajućoj sjednici SDP je osnovao županijski Savjet za ratne veterane, gdje je za predsjednika izabran Žarko Barkić, za podpredsjednicu Slavka Svirčić, a za tajnika Radoš Marjan. Za 15-ak dana objavit će se plan s kojim će biti upoznata javnost, a sve će ići po programu koji je odredio Savjet za ratne veterane RH, doznajemo na presici.

Na konferenciji za medije sudjelovali su i Predrag Fred Matić, zaborski zastupnik i kandidat za Europski parlament te Vinko Kovačić, predsjednik SDP-ova Savjeta za ratne veterane na razini RH.

- Smatramo da ratni veterani nisu ničija svojina, a pogotovo ne HDZ-ova, već bogatstvo cijele Hrvatske. SDP je vodio poštenu politiku prema braniteljima što će se nastaviti i u budućnosti. U prošloj vladi Zorana Milanovića, smatramo, učinjeni su brojni projekti za dobrobit hrvatskih branitelja. Prva stvar koju je HDZ učinio je zatvaranje registra branitelja, no ukoliko nam građani daju svoju povjerenje, mi ćemo ga ponovno otvoriti. Isto tako, po sadašnjem Zakonu samo hrvatski državljanin iz BiH ima pravo ostvariti sva prava koja pripadaju hrvatskim braniteljima. Mi ćemo i to u budućnosti riješiti na način da ćemo se prema hrvatskim braniteljima, pripadnicima hrvatskog vijeća iz BiH, odnositi pošteno, ali nikako ne dodvornički. U okviru ratnih veterana su i pripadnici narodnooslobodilačkog pokreta iz 2. svjetskog rata - partizani. Da nije bilo njih, danas bi Zadar bio talijanski, a zvao bi se Zara. Oni su uspostavili hrvatske granice, a branitelji Domovinskog rata su ih obranili, rekao je Matić na konferenciji.