ZADAR- Katedralni župnik don Josip Radoica Pinčić u namjeri da dostojno obilježi današnji dan Svetog Donata, simbola Zadra, došao je do senzacionalnog otkrića njegovih kostiju u relikviji.

- Imali smo tu relikviju za koju se smatralo da u njoj nema ništa. Po natpisu i medaljonu na škrinjici znali smo da je to relikvija sv. Donata. Otvorili smo je starim ključem i u njoj otkrili stakleni dio posude obložen pamukom s kostima za koje se drži da su moći sv. Donata. U potvrdi toga nam je bio arheolog dr. Ante Uglešić i naš don Zdenko Dundović, također doktor znanosti. Naravno da ćemo kosti poslati na stručnu provjeru. Danas ima tih metoda s kojima je lako utvrditi forenziku tih kostiju, ispričao nam je don Pinčić nakon što je Radio Zadar prvi objavio tu vijest.

Kosti sv Donata večeras će biti izložene tijekom misnog slavlja u 18 sati, u katedrali svete Stošije. Hoće li se nalaz relikvijara moći vidjeti i idućih dana, don Josip Radoica Pinčić, nije mogao sa sigurnošću najaviti. U relikvijaru ostala su još jedna vrata u kojoj se nalazi neka pergamena koju jedino nadbiskup Puljić ima pravo otvoriti, uzeti i vidjeti kakav je natpis u pitanju, dodaje katedralni župnik. Don Pinčić je ponosan što su uz kosti svih zadarskih svetaca - zaštitnika Zoila, Krševana, Šime i Anastazije, otkrivene relikvije biskupa Donata iz IX. stoljeća. On je zaslužan što su kosti mučenice Anastazije, (prevedeno u Stošiju) dopremljene u tadašnji Zadar.

U iskopinama na Trgu Petra Zoranić prije osam godina, pronađen je sarkofag koju je možda dao izraditi biskup Donat, što su zadarski arheolozi zaključili iz natpisa. Meni je vjerojatno da je u to vrijeme gradio ovaj naš biskup Donat, kazao nam je danas arheolog dr. Jakov Vučić, koji je tada vodio istraživanje s tako znamenitim otkrićem. Tog uvjerenja je i dr. Pavuša Vežić koji se u svom znanstvenom radu najviše bavio poznatom zadarskom crkvom, posvećenom svetom Donatu, koji je simbol ali ne i zaštitnik Zadra.