ZADAR- Županijska agencija za ruralni razvoj AGRRA provest će istraživanje o tome može li zadarsko zaleđe i otoci opskrbljivati kruzere ako Gaženica postane "home port" nekoj brdskoj kompaniji.

U AGRRI su spremni napraviti analizu stanja na lokalnom tržištu te ispitati kapacitete domaćih poljoprivrednih proizvođača. Za takvo ispitivanje postojećih kapaciteta dobili su potporu Lučke uprave Zadar. - Namjeravamo procijeniti kako  i koliko lokalno stanovništvo može snabdijevati te velike brodove i njihovim putnicima  nuditi  usluge kroz ruralni turizam. Ne želimo ništa uljepšavati već dati realnu sliku stanja domaće proizvodnje. Istraživanje i analiza bit će završena do 1. srpnja a u rujnu ćemo javnosti predstaviti rezultate, najavio je Vladimir Kovačević,  ravnatelj AGRRA-e.

Prvo što će napraviti, bit će upoznavanja s iskustvima u lukama Barcelone i Venecije koja su matična odredišta za kruzere.  Iz zadarske agencije o tom modelu će razgovarati sa zadrugarima Italije s kojima su povezani pa će od njih najbolje spoznati po kojem modelu se radi ta opskrba i kakvi su zahtjevi brodske kompanije. U Zadru imaju iskustva s opskrbom manjih luksuznih brodova i jahti ali i posebnih zahtjeva gostiju, primjerice vlasnika iz Omana, da su morali otići u Italiju kako bi im ispunili narudžbu.