ZADAR - Gradonačelnik Branko Dukić popisao je odluku o cjeniku vodnih usluga koji se mijenja nakon pet godina. Radi se o naknadama koje građani plaćaju preko Vodovoda, uz cijenu potrošenih kubika vode.

Prema tom cjeniku, povećava se cijena vodne usluge pročišćavanja otpadnih voda (varijabilna) s 1.63 kuna na 1,89 kn/m3,. Isti je iznos za građane kao i za gospodarstvo. Međutim, računi za vodu građanima neće se mijenjati, tvrde iz Odvodnje nakon što je podignuta naknada za pročistač otpadnih voda na Smiljevcu kojeg su građani 15 godina otplaćivali kroz cijenu kubika potrošene vode.

- Taj kredit je otplaćen. Iz Hrvatskih voda dobili smo potvrdu u kolovozu prošle godine da nemamo kreditne obaveze prema Svjetskoj banci, kazao je direktor Odvodnje Grgo Peronja. Zašto se onda povećava naknada za pročistač otpadnih voda? U taj iznos uvrštava se dodatni trošak od 2,7 milijuna kuna godišnje za zbrinjavanje mulja u ukupnom trošku održavanja uređaja koji godišnje iznosi 10-ak milijuna kuna. Račun za vodu, nad kojim se danima radilo, prema riječima Peronje, neće se povećavati, jer se smanjila naknada za razvoj. Ona je s 1.63 kune po smanjena na 1.33 kuna po kubiku te će biti prenamijenjena.

Odlučeno je kako će iz te naknade 0.72 lipe idućih 15-ak godina izdvajati za aglomeraciju integralnog sustava odvodnje Zadar - Petrčane, projekt od 570 milijuna kuna u koje Odvodnja sudjeluje s 37.5 milijuna kuna. Preostalih 60 lipa namijenjen je za udjel u gradnji glavnog kolektora visoke zone na potezu od uređaja Centar do raskrižja Ulice Hrvatskog sabora i Puta Bokanjac.