Učenici letači 24. naraštaja koji se školuju za vojne pilote izveli su u petak, 15. veljače 2019. prve samostalne letove na helikopteru BELL-206B u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

Samostalnim letovima prethodili su ispitni letovi, a svaki je kadet po prvi put samostalno upravljao helikopterom izvodeći lebdenje, pomicanje u svim pravcima te nekoliko školskih krugova iznad piste u Zemuniku.

Kadeti su uspješno odradili samostalne letove u helikopterima BELL-206B, a sve njihove pokrete u zraku pratili su njihovi nastavnici letenja.

Kadet Ivan Lončar iz Zlatara kazao je kako je bilo važno biti potpuno koncentriran na zadaću. „Osjećaj je odličan i napunjen sam samopouzdanjem za daljnji nastavak obuke", poručio je kadet Lončar.

Za Gorana Crničkog iz Zagreba najvažniji je cilj bio sve do sada naučeno, primijeniti u praksi i to prvi puta u samostalnom letu. „Nastavnici letenja su sjajni, osjećaj u zraku je poseban i ponosan sam što sam uspio doći do stepenice samostalnog letenja", kazao je kadet Crnički.

Pred kadetima je nastavak letačke obuke kroz razdjele navigacijskog, osnovnog i naprednog instrumentalnog letenja, noćnog, grupnog i taktičkog letenja, kao i letenja noću sa opremom za noćno letenje (Night Vision Googles - NVG).