Nakon novog slučaja s Plovanije, SDP je danas ponovno pokrenuo temu postavljanja baznih stanica na području Zadra.

- O ovome smo intenzivno govorili prije šest mjeseci, konstatirali smo broj baznih stanica, ukazali na zdravstvene probleme, postavili pitanja na Županijskoj skupštini i Gradskom vijeću no odgovore nismo dobili, a pomoć još manje. Tražimo da se pokrenu jedinice lokalne samouprave, a krasno bi bilo da napokon i država pokaže interes za zaštitu svojih građana te prilagodi i ove zakone europskim zakonima. U ovom trenutku RH dozvoljava zračenja od 8,9 W/M2 za razliku od Beča i Pariza 0,01 W/m2, dakle ozračeniji smo 890 puta više. Broj baznih stanica raste. Posljednja postavljena nalazi se na kafiću na Plovaniji, odmah preko puta crkve. Na kutu te ulice nalazi se dječji vrtić. Sve je prepuno novoizgrađenih stanova i velike su šanse da u njima žive trudnice i mala djeca, istaknula je predsjednica ŽO SDP-a Renata Sabljar Dračevac te kao psihijatrica po struci ponovila posljedice koje su studijom British Medical Journala dokazano povezane uz povećanje izloženosti EM zračenja - nedostatak koncentracije, razdražljivost, poteškoće sa spavanjem i manjak apetita.

Ankica Kosovec Krželj iz Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja, po struci inženjerka elektrotehnike, istaknula je kako je Hrvatska jedina zemlja u Europi u kojoj nije potrebna građevinska dozvola za postavljanje baznih stanica. Osvrnula se i na posljednji slučaj u Zadru.

- Urbanističkim planom uređenja Plovanije definirano je kako se mogu postavljati minijaturne bazne stanice, a ono što sam ja tamo vidjela definitivno nije minijaturno. UPU nitko ne poštuje. Ovaj način postavljanja baznih stanica postaje štetan i za turizam. Građani iz Tučepa su, primjerice, javili da im turisti otkazuju apartmane, upravo zbog baznih stanica. To se događa iz razloga što oni dolaze iz zemalja u kojima se provede edukacije i gdje ovo nije normalno, istaknula je Kosovec Krželj dodajući kako liberalizacija tržišta nije donijela kvalitetu mreže, već samo veći profit teleoperaterima.

U raspravu se uključio i stanovnik Plovanije ocjenjujući situaciju kao "totalnu anarhiju", dok je Radoslava Gregov (SDP) upozorila na negativni utjecaj koji digitalna tehnologija ima na djecu.

Zadarska aktivistica i članica HUZEZ-a Maja Lerga Smokrović istaknula je kako pregovori sa Zadarskom županijom, u vezi izmjena Prostornog plana, idu u dobrom smjeru. Nadamo se da će Županija napraviti copy paste Prostornog plana Nina kojim je uvedeno da se sve bazne stanice moraju izmjestiti izvan naselja, istaknula je Lerga Smokrović.