U sklopu posjeta Republici Hrvatskoj, skupina novopromoviranih generala i admirala te visokih civilnih službenika iz obrambenog sustava Sjedinjenih američkih država posjetila je u danas 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

U pratnji američkih visokih časnika koje je predvodio umirovljeni general zbora Philip Breedlove, nalazio se načelnik Uprave za planiranje Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Denis Tretinjak, a dobrodošlicu su izrazili načelnik stožera HRZ brigadir Michael Križanec te domaćini, zapovjednik i načelnik stožera 93. zb pukovnici Krešimir Ražov i Boris Panić.

Brigadir Križanec predstavio je HRZ od njezinog osnutka, djelovanja u Domovinskom ratu te sadašnjim misijama i organizacijom.

General zbora Breedlove istaknuo je kako su impresionirani viđenim u bazi u Zemuniku.

- Posjet je izvrsno organiziran, možete biti ponosni na cijeli tim i mi smo uistinu sretni zbog vaših uspjeha. Želim vam siguran let, poručio je general Breedlove, a poseban obol dočeku priredile su posade helikoptera OH-58D Kiowa Warrior koje su dopratile VIP goste od Zračne luke Zadar do stajanke u bazi Zemunik.

Pukovnik Ražov je kazao kako su dolaskom u Zemunik američki gosti htjeli pobliže upoznati Eskadrilu helikoptera koja je 2016. opremljena helikopterima OH-58D Kiowa Warrior kroz potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a. 

- Uz prezentaciju o Kiowama, američke generale i admirale upoznali smo i sa projektom Multinacionalnog zrakoplovnog obučnog centra (Multinational Aviation Training Centre - MATC) u kojem baza Zemunik zauzima značajno mjesto kroz trening i obuku međunarodnih helikopterskih timova, iznio je pukovnik Ražov.

Naime, riječ je o studijskom putovanju visokih američkih vojnih dužnosnika pri čemu je posjet Hrvatskoj jedan u nizu, a cilj im  je stjecanje uvida u stanje u ovom dijelu Europe iz perspektive partnerskih zemalja. U sklopu studijskog putovanja, skupina novopromoviranih generala i admirala te visokih civilnih službenika iz obrambenog sustava SAD-a susreli su se i s vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga RH i predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i načelnikom Glavnog stožera OSRH generalom zbora Mirkom Šundovom.