Grad Zadar nositelj je prekograničnog EU projekta NETWAP u sklopu kojeg će se na odabranim zadarskim otocima provesti prvo istraživanje onečišćenja morskog okoliša mikroplastikom u Zadarskom arhipelagu te razviti model gospodarenja otpadom s naglaskom na organskom i plastičnom otpadu.

Što još donosi novi zadarski EU projekt, prezentirano je danas u Kneževoj palači. U Zadar su ovom prigodom stigli i predstavnici partnera iz Italije - Adolfo Fabrizio Colagiovanni, Molise verso il 2000 ( Società Consortile A.R.L.), Francesco Pulejo, Foundazione fenice ( O.N.L.U.S. te Unione Regionale delle Camere di Commercio I.A.A. del Veneto (UCV).

- Pitanje prevencije nastajanja štete u okolišu i poboljšanje kvalitete morskog okoliša teme su oko kojih smo okupili ovo projektno partnerstvo i gdje želimo napraviti daljnji razvojni iskorak. To vidim kao iznimno koristan pravac razvoja te mogućnost učvršćivanja veza između Zadra i naših prvih susjeda s kojim dijelimo resurse, ali i skrb o očuvanju Jadranskog mora. Projekt je ovo na kojemu jedni od drugih možemo učiti, a nama kao gradu se pruža prilika primjenjivati u svome radu najbolje europske prakse, istaknuo je gradonačelnik Branko Dukić.

Istraživanje o zagađenju mora mikroplastikom provest će Institut Ruđer Bošković, dok će gradska tvrtka Čistoća prikupljati čestice koje će potom biti prenesene u Italiju na uništenje.

- Velika mi je čast biti dio ovog projekta koji će barem malo smanjiti problem kojeg izaziva mikroplastika u moru. Pokušat ćemo pronaći najjeftiniji i energetski najefikasniji način za samo čišćenje plastike kao i sprječavanje njenog ulaženja u more, istaknuo je Neven Cukrov s Instituta.

S druge strane, model gospodarenja otpadom testirat će se i provesti kroz pilot aktivnost na otoku Istu gdje će se instalirati mini mobilna kompostana za biorazgradivi otpad, istaknuo je voditelj Odsjeka za pripremu i provedbu EU projekata Grad Zadra, Josip Milić. Otočani će imati priliku odlagati otpad koji im nakon kompostiranja može služiti za poljoprivredne namjene.

- Ako se pokaže efikasnim i izvedivim, a vjerujem da hoće, ovakve metodologije mogu postati standard u rješavanju gospodarenja otpadom na otocima i udaljenim područjima, zaključio je Dukić.

Vrijednost projekta iznosi 1.480.153,25 €, od čega je 1.258.130,26 € sufinancirano od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.