Zadarski gradonačelnik Branko Dukić komentirao je izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija u kojoj Istru i Dalmaciju naziva talijanskima.

"Najoštrije osuđujem takve izjave koje podsjećaju na fašističku okupaciju Istre, Zadra, Dalmacije i otoka. Najmračnije razdoblje u povijesti Zadra, kada je kao grad najviše nazadovao, upravo je bilo vrijeme fašističke okupacije koje je donijelo tragediju našim građanima, pogotovo otočanima, uz ogromne žrtve. Pripojenje Istre i Dalmacije matici zemlji jedan su od temelja naše države. Državni je to spomendan koji se svake godine obilježava u našem gradu. Također, u Domovinskom ratu smo pokazali kako se voli svoja domovina čiju smo teritorijalnu cjelovitost sačuvali i obranili.


View on YouTube

Neovisno na kojem mjestu i kojim povodom, ovakve izjave danas svakome u demokratskom svijetu zvuče nevjerojatno, ali ih svakako treba uvijek i odlučno osuditi. Hrvatska je međunarodno priznata država, punopravna članica EU i nema potrebe bojati se bilo kakvih teritorijalnih prekrajanja. Mi u Zadru nemamo straha zbog toga. Svjesni smo i utjecaja talijanske kulture na naše podneblje, no spominjanje bilo kakvih teritorijalnih pretenzija, koje su u našim krajevima uvijek završavale krvlju, je neprihvatljivo. Istaknuti talijanski političar, štoviše predsjednik Europskog parlamenta, to mora znati", izjavio je Dukić za portal Morski.hr.