Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zadra i Zadarske županije su na inicijativu Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Instituta za migracije i narodnosti iz Zagreba obavili intervjue s braniteljima Bošnjacima. Bošnjaci branitelji s područja Zadarske županije svojim iskazima su pridonijeli nastajanju knjige Bošnjaci u Domovinskom ratu.

- Izradu knjige Bošnjaci u Domovinskom ratu pokrenulo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba na čelu s Harunom Omerbašićem. Ideja je bila da se prikupe iskazi Bošnjaka branitelja, odnosno iskazi civilnog bošnjačkog stanovništva u zonama koje su bile zahvaćene ratom. Uz iskaze branitelja i civila u knjigu će biti ukomponirani i članci iz novina koje su izlazile u vrijeme Domovinskog rata te dostupni dokumenti koji se tiču sudjelovanja Bošnjaka u Domovinskom ratu, pojasnio je doc.dr.sc. Filip Škiljan s Instituta za migracije i narodnosti.

Bošnjaci branitelji u Domovinskom ratu svojim svjedočanstvima će upotpuniti knjigu te će u poglavlju o Zadru i Zadarskoj županiji biti opisano kako su sudjelovali u obrani Grada Zadra kao i o sudjelovanju na drugim ratištima.

- Kao dječak koji je imao 8 godina na početku Domovinskog rata saznao sam dosta činjenica o uključenosti Bošnjaka u obranu Grada Zadra te mi je drago što se Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zadra uključilo u ovaj projekt, kazao je Senad Tokić predsjednik vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zadra.

Knjiga Bošnjaci u domovinskom ratu se očekuje krajem 2019. godine, a nastojat će dati odgovor o zastupljenosti i ulozi Bošnjaka u obrani Republike Hrvatske.