Veljača je, a brojni poslodavci već sada traže svoje sezonske radnike. Traži se veći broj kozmetičara, iznajmljivača sportskih i plažnih rekvizita, hotelskih sobarica, domaćica, konobara, a po jednom oglasu traži se i do 30 osoba. Ovom smo prilikom kontaktirali tvrtku koja, u zadarskom području, prednjači sa brojem zapošljavanja sezonskih radnika:  

- Svake godine početkom ili krajem prvog mjeseca otvorimo natječaje za posao. Ono što najviše tražimo su barmeni, kuhari, konobari, sobarice, radnici u praonici rublja, kontrolori reda u naselju... Bili smo prisutni na "Danima poslova u turizmu" u Osijeku, Zagrebu i Splitu i tu smo tu prikupili određen broj molbi. Imamo dosta radnika koji nam se vraćaju, uključujući ljude koji imaju statuse stalnog sezonca, kojih ima oko 90. Ukoliko bude potrebe, posegnut ćemo za radnicima izvan Hrvatske, no to do sada nije bio slučaj. Prošle godine imali smo 100 sezonaca s kontinenta koji su nam bili na smještaju. Ove smo godine otvorili 250 radnih mjesta, što preko ugovora o radu, što preko studenskih i đačkih ugovora. U špici sezone imamo oko 700 radnika koji rade na ugovor o radu sa još 100 do 150 studenata i učenika, što čini ukupan broj od više od 800 radnika, pojašnjava Nives Klanac iz Turisthotela. 

U većini se slučajeva nudi mogućnost stanovanja i pokriveni troškovi prijevoza, a rokovi za prijavu kreću se od 15. veljače do 1. ožujka.