Ana Nekić je zadarska tattoo majstorica i slikarica koja je nedavno u Gradskoj knjižnici otvorila izložbu "Neobičan san". Slikarstvo ju je odvelo u London, gdje trenutno živi i gradi karijeru slobodnog umjetnika.

- Dosta sam razmišljala o tome želim li slike pokazati ili zadržati za sebe jer crtam jako dugo i uvijek ih nekako čuvam. Mislila sam da te slike neću nikada prodavati. Vjerujem da ću uspjeti dočarati viđenje dobra i zla, bijega u svijet mašte, religioznosti i bizarnosti. Moje slike su zapravo i slika mene: iz bizarnosti krenem u religioznost, uvijek kažem sam na nekoj granici, nekom međuprostoru - ne mogu se potpuno predati nečemu. Upravo taj moj bijeg iz realizma u svijet mašte me i odveo u London, priča Ana.

Tetoviranje je nešto što zaista voli raditi, pa tako kaže da se odmara dok radi taj posao. Nastavlja se baviti tetoviranjem u jednom londonskom tattoo studiju koji će uskoro otvoriti svoja vrata. Trenutno se bavi i crtanjem razglednica koje se prodaju na prometnom mjestu u kvartu Camden Town, koji je u zadnje vrijeme popularan među turistima. U Londonu se, kaže, bolje prodaje dobar print nego slika.

- Neki su u London došli radi avanture, a neki u nadi za boljom zaradom i boljim životom, ogroman je to grad u kojem se stvarno moraš potruditi da bi preživio. Moraš imati osebujan stil i dobro znati zašto si došao. Ipak, nije istina da su Englezi hladni i ne žele pomoći, ja nisam imala takvih iskustava, govori Ana o životu o Londonu.

Osim crtanja razglednica, radi u londonskom art studiju na projektu crtanja primjera za izradu skulptura, a radi i slike za prostor gdje se održavaju glazbena događanja, tj. svirke uživo. To je, kaže, velika stvar za nju, a radi se stvarno puno, od jutra do mraka.

- Mislim da sam ovdje samo privremeno. Želim se vratiti u Zadar koji ima jako puno mladih talenata s kojima bih voljela raditi, opisati im svoj život i reći da nikad ne odustaju od svojih snova. Ovaj projekt na kojem sada radim želim pokazati i pokloniti gradu Zadru. Ne znam postoji li ijedan ljepši grad za mene.

Posljednju je izložbu posvetila je kćeri Gloriji Duspara koja je nedavno napunila 15 godina i pri kraju je prvog razreda škole Primijenjene umjetnosti u Zadru - i čini se da kreće maminim stopama. Gloria voli slobodu u slikarstvu, ali trenutno se najviše orijentira na modni dizajn, a nakon srednje škole razmišlja o studiju dizajna u Londonu.

- Nadam se nekom skorašnjem letu za Zadar i domaćoj hrani, smije se Ana za kraj. Njenu izložbu možete pogledati u ogranku Bili Brig Gradske knjižnice Zadar do subote, 16. veljače.