Povodom Međunarodnog dana bolesnika, koji se obilježava 11. veljače, danas se od 9 do 10 sati na Narodnom trgu besplatno mjerio krvni tlak, šećer i kolesterol svim zainteresiranim građanima u sklopu SDP-ove akcije "Prevencijom do zdravlja".

- Odlučili smo se napraviti screening metodu našim sugrađanima da vidimo kakva im je razina tlaka, šećera i kolesterola, te da ih u slučaju potrebe uputimo kod liječnika na preglede i uzimanje eventualne terapije, govori doktorica Renata Sabljar Dračevac.

Drugi dio akcije "Prevencijom do zdravlja" bila je javna tribina, koja ima za cilj veći odaziv naših građana vrlo bitnim preventivnim akcijama:

- Zabrinjava nas što je odaziv građana poprilično mali. Nakon 40-e do 50-e godine života kod muškaraca dominira karcinom prostate, a odaziv na javne zdravstvene akcije je tek 30-40%, a kod žena, kada govorimo od karcinomu dojke, do 50%, što je isto tako zabrinjavajuća priča. U novije je vrijeme sve veći porast karcinoma pluća, pogotovo u žena, naglašava internist i pulmolog Saša Srića, trostruki dobitnik nagrade "Najdoktor".

Na tribini u Gradskoj knjižnici predstavljen je i SDP-ov nacionalni program s obzirom na kaotičnu situaciju u hrvatskom zdravstvu. Govorilo se i o prevenciji dijabetesa:

- Slušam od građana kako je "bolje ne znati ništa", ali stvar je upravo suprotna. Ranom i brzom prevencijom možemo brže i bolje djelovati. Često imamo situacije kod žena koje imaju kardiovaskularne bolesti, a smatrale su se zaštićenima. Šećer je, nažalost, tihi ubojica - to je bolest za koju vi nemate smetnji nego tek kad je prekasno, ističe Sabljar.