Prije godinu dana nismo znali jednu rečenicu, a danas pričamo hrvatski jezik. Bilo nam je preteško. Nismo imali prijatelje sve dok nismo upisali školu. U Zadru vidimo svoju budućnost. Hvala svima na trudu, istaknula su braća Muhamed i Hasan iz Alepa, dvoje od ukupno šestero djece izbjeglica iz Sirije koje pohađaju Osnovnu školu Šime Budinića.

Muhamed završava osmi razred nakon kojeg ima želju upisati Tehničku školu, dok je Hasan učenik 7. razreda poznat u školskim klupama po svom talentu u sviranju gitare i pjevanju. Nakon nastave provode vrijeme sa svojim prijateljima igrajući nogomet ili košarku na Višnjiku, a obojica se slažu o najljepšim stranama Zadra - Sv. Donatu i moru.

Napredak u njihovoj integraciji došao je jučer došao provjeriti Alen Tahiri, ravnatelj Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

- Ponosan sam na sve što smo kao tim napravili. Hrvatsko društvo pokazalo je otvorenost. U 15 mjeseci proveli smo niz istraživanja, razgovora... Moram istaknuti izvanrednu suradnju s Gradom Zadrom kao i trud profesorice Mateje Jurjević koja im je pomogla da svladaju hrvatski jezik, jedan od najtežih na svijetu, poručio je Tahiri.

Ponos rezultatima svojih učenika iskazala je ravnateljica Jagoda Galić zahvaljujući Vladinom uredu na pomoći.

- Danas su uspješni učenici, a sutra divni mladi ljudi koji će nam biti na ponos. Nadam se da će se i oni nas sjećati kao mjesto u kojem su puno naučili i bili sretni, istaknula je ravnateljica dodajući kako su profesori dali sve od sebe kako bi im prenijeli znanje i ljubav.

Gradski pročelnici Joso Nekić i Mario Pešut istaknuli su zadovoljstvo viđenim, dok je Neven Klarin naglasio i drugu stranu integracije.

- Problem predstavlja vrijeme financiranja troškova stanovanja koje traje dvije godine. To je prekratko za postizanje minimuma integracije. Plaće su niske, svi smo toga svjesni. Goruće je pitanje od čega će živjeti iako imaju iskrenu želju ostati u Zadru. Svi skupa moramo utjecati na rokove i pronaći bolji modul pomoći, istaknuo je Klarin.