Slučaj žigosanja u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi, u kojem je jedan učenik svoje dvoje kolega ozlijedio ostavivši im na koži trag slova U, po svemu sudeći ostat će u okviru nanošenja lakših tjelesnih ozljeda. Kako je na današnjoj konferenciji za medije rekao načelnik Kriminalističke policije PU zadarske Bore Mršić, policija je reagirala čim je doznala za slučaj, a to je bio novinarski upit.

- U povodu ovog događaja provodi se kriminalističko istraživanje nad 17-godišnjakom zbog nanošenja tjelesnih ozljeda. Kod dvije maloljetne osobe utvrđene su lake tjelesne ozljede. U obradu događaja se pravovremeno uključila i stručna služba škole u kojoj se događaj dogodio, a mi ćemo na kraju o utvrđenim činjenicama izvijestiti nadležni Centar za socijalnu skrb, kao i državno odvjetništvo, rekao je Mršić.

Podsjetimo, jučer je pripadnik albanske nacionalne manjine Adem Shala Zadarskom listu ispričao kako je učenik ove škole opekao njegovu kćer upaljačem, ostavljajući joj trag slova U na ruci, govoreći joj kako će se sada moći hvaliti kako je ustaša.

Zadarska policija smatra kako za sada nema naznaka o mogućem raspirivanju nacionalne mržnje, iako će tek kriminalističko istraživanje dati odgovore. Slovo U, neslužbeno se doznaje, nije bila namjera počinitelja, već je to oblik vrha upaljača kojeg je maloljetnik užario a potom pritisnuo prvo jednom svom muškom kolegi, a zatim i djevojci čiji je otac prijavio slučaj.

- Za sada nema potrebe za njegovim privođenjem, a o budućim koracima odlučit ćemo u suradnji s državnim odvjetništvom, rekao je Mršić, dodajući da nema naznaka da je odgovorna osoba u školi počinila kazneno djelo neprijavljivanja prekršaja.

- Smatramo da time nije počinjeno kazneno djelo, radi se o suradnji koja je u ovom momentu malo izostala, zaključio je Mršić.

Slučaj je komentirala i ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić:

- Dobro je što će počinitelj imati dodatne mjere vezane u spriječavanje bilo kakvog približavanja žrtvi, ali i kontrole njegovog kretanja. Učenica je prijavila i druge osobe koje joj prijete. Mi s jedne strane moramo učiniti sve da zaštitimo žrtvu, a s druge strane da adekvatno i pravedno kaznimo počinitelja, rekla je za HRT.