Mladenačka zafrkancija, provale u pekarske kutije u kojima su se opskrbljivali krafnama i pecivima, uvela je u nevjerojatnoj priči skupinu Vršana u klupko kriminala, dovevši ih do ozbiljnih razbojničkih djela, krađe bicikala, skutera, prekucavanja šasije radi daljnje prodaje na crnom tržištu. Koordiniranom policijskom akcijom skupina je razotkrivena, o čemu je danas izvijestila PU zadarska.

Kriminalističko istraživanje provedeno je nad devet mladića od 17 do 22 godine, koje se sumnjiči da su od kolovoza do veljače na području Zadra, Nina, Vrsi, Vira i Zatona počinili 23 kaznena djela - 20 teških krađa i tri krađe.

- Nakon ciljanih aktivnosti koje smo proveli u posljednjem vremenu sumnjičimo petoro osoba, 19-godišnjaka, 20-godišnjaka i tri 21-godišnjaka, da su od studenog prošle godine do veljače provaljivali u metalne sanduke i otuđivali pekarske proizvode. Time su počinili sveukupnu materijalnu štetu trgovačkom društvu od 12 tisuća kuna, rekao je na današnjoj konferenciji za medije pomoćnik načelnika za kriminalističku policiju u Prvoj policijskoj postaji Marin Mrkić.

Trojica osumnjičenih (17, 20 i 22 godine) specijalizirali su se za bicikle, pa su tako na području Zatona i Nina u kolovozu prošle godine, iskoristivši nepažnju vlasnika, izvršili krađu ukupno sedam bicikli iz dvorišta obiteljskih kuća čime su hrvatsku državljanku i austrijskog državljanina oštetili za ukupno 30.000 kuna.

Maloljetnik u dobi od 17 godina i 22- godišnjak krajem siječnja počinili su tešku krađu u Vrsima, tako da su provalili u garažu 47-godišnjeg hrvatskog državljanina, iz koje su otuđili skuter marke Peugeot stranih nacionalnih oznaka, vrijednosti 4.000 kn, a potom isti dalje prodali za iznos od 700 kn.

S vremenom su metode postale sofisticiranije, pa su tako četvorica osumnjičenika (19, 20 i dvojica 22 godine) krajem siječnja 2019. godine izvršili su krađu skutera „Gillera Runner" iz garaže u ulici Krste Odaka u Zadru tako da su nasilno razbili plastike kako bi došli do instalacija te izvršili prespajanje žica kako bi ga upalili. Udaljili su se s mjesta događaja prema Vrsima, a vlasnika oštetili za novčani iznos od oko 7.000 kn.

Do sada su u sklopu provedenog kriminalističkim istraživanjem pronađena tri otuđena skutera i dva otuđena bicikla. Protiv počinitelja se državom odvjetništvu za mladež podnose kaznene prijave zbog počinjenih kaznenih djela krađa i teških krađa.