Ugovorima o sufinanciranju Hrvatskih voda i Vodovoda d.o.o. Zadar započeo je projekt stoljeća u Općini Starigrad - produžetak glavnog magistralnog cjevovoda Podvelebitski pravac. Radi se  o vodovodizaciji, izgradnji magistralnog i sekundarnog cjevovoda od  zaselka Koića, trgovine građevinskog materijala Ždrilo d.o.o., gotovo u  samom centru Starigrada Paklenice, do Sv. Marije Magdalene na administrativnoj granici Zadarske i Ličko-senjske županije, javlja Zadarski list.

- Riječ je o projektu u vrijednosti od oko 70 milijuna kuna. U visini od 80 posto troškova financirat će ga Hrvatske vode, dok će 20 posto pokrivati Općina Starigrad. Ukupna vrijednost iznosi 21.670.000 kuna, kazao je Tomislav Matek, direktor Vodovod d.o.o. Zadar.

Vodovod je nositelj izrade projektne dokumentacije izgradnje triju vodosprema i crpnih stanica, sanacije vodovodne mreže od  Maslenice do Starigrada Paklenica i izgradnje nove vodovodne mreže  od Koića do Sv. Marije i Magdalene.

Kako izgleda život bez vodovoda očiti su primjer naselja i zaseoci uz  Jadransku magistralu od Koića do Sv. Marije Magdalene. Žitelji, vikendaši i turisti pitkom vodom se opskrbljuju iz bunara i gusterni te od ovdašnjih poduzetnika koji imaju vlastite cisterne kao i iz cisterni Dragovoljnog vatrogasnog društva Starigrad.

- U tijeku je javna nabava za izbor projektanta rekonstrukcije 13.300  metara magistralnog cjevovoda od Maslinice u iznosu od 500.000 kuna.  Otvaranje ponuda je 12. veljače, najavio je Matek koji je u Starigradu na  radnom sastanku s Krstom Ramićem, načelnikom, bio sa svojim pomoćnikom Hrvojem Patrkom.

- Cilj projekta je dovođenje zdravstveno ispravne vode u  naselja i zaselke od  Koića do Sv. Marije Magdalene, a time i poboljšanje životnih uvjeta lokalnog  stanovništva, smanjenje depopulacije, ističe Ramić.

Starigrad je u centru iznad Jadranske magistralo gotovo cijeli iskopan, jer je u tijeku rekonstrukcija 1.600 metara cjevovoda u vrijednosti od  3.280.780 kuna. Riječ je o radovima u Velebitskoj ulici od novog groblja  na Brigu Šikića, na obroncima Velebita, do hotela Vicko, Jadranske magistrale i kampa Plantaža. Na 1.600 metara cjevovoda je čak oko 100  priključaka. Općina je ishodila svu potrebitu dokumentaciju, investitor  je Vodovod d.o.o. Zadar, a sredstva iz EU fondova.