Šest godina nakon tragične prometne nesreće, Općinski sud u Zadru donio je nepravomoćnu presudu protiv 43-godišnje Zagrepčanke koja je, kršenjem propisa o sigurnosti prometa, iz nehaja ugrozila promet te izazvala prometnu nesreću u kojoj je život izgubio motociklist.

Dogodilo se to 1. kolovoza 2012. godine u 17 sati na Županijskoj cesti 6019 u naselju Gajine u Posedarju. Osobnim automobilom Volkswagen Golf zagrebačkih registracija 43-godišnjakinja se uključivala u promet u trenutku kada joj je s lijeve strane nailazio motocikl Yamaha zagrebačkih registracija. Kako bi izbjegao udar, 38-godišnji motociklist poduzeo je intenzivno kočenje, uslijed čega je došlo do zanošenja motocikla koji je zajedno s vozačem pao na desnu bočnu stranu, grebao po kolniku, izletio i klizao po zemljanoj površini na udaljenosti i udario u prednji lijevi dio osobnog automobila Zagrepčanke. Muškarac je zadobio višestruke teške i po život opasne ozljede kojima je podlegao u Općoj bolnici Zadar svega pola sata nakon prometne nesreće.

Vozačica, koja je u Posedarju ljetovala, osuđena je na sedmomjesečnu kaznu zatvora umjesto koje se primjenjuje uvjetna s rokom kušnje od tri godine. Pri odmjeravanju kazne sud je kao olakotnu okolnost uzeo dosadašnju neosuđivanost 43-godišnjakinje, a vodio je i računa o stupnju njezine krivnje.

- Radi se o trenutku nepažnje, situaciji koja je imala tragične posljedice, ali koja se može desiti gotovo svakome. Kao olakotnu okolnost sud je cijenio činjenicu da je nastanku ove prometne nesreće u značajnoj mjeri doprinio i sam pokojni, koji se kretao 88 km/h na mjestu gdje je brzina ograničena na 50 km/h. Kako otegotnih okolnosti sud nije našao, kazna je tek nešto viša od općeg minimuma, istaknuo je među ostalim sudac Ante Bačić u obrazloženju presude objavljene jučer na e-oglasnoj ploči.