Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović donijela je odluku o pomilovanju 33-godišnjeg Zadranina Ante Škare, osuđenog zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Kako doznajemo, riječ je incidentu koji se dogodilo davne 2009. godine kada je Škara u noćnom klubu na Krešimirovoj obali čašom u glavu pogodio 25-godišnjaka iz Suhovara. Mladić je zadobio probojnu ranu očne jabučice te je hitno prevezen u Opću bolnicu Zadar gdje mu je pružena liječnička promoć.

Nakon dva dana 33-godišnjak je uhićen, a četiri godine kasnije na Općinskom sudu u Zadru izrečena mu je pravomoćna presuda. Dobio je kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci, odnosno uvjetnu s rokom kušnje od tri godine. 

S obzirom na protek vremena, kazna je već odslužena. No Zadranin je od predsjednice zatražio pomilovanje u obliku prijevremene rehabilitacije koja, između ostalog, podrazumijeva kraće trajanje pravne posljedice osude. Državni vrh usvojio mu je molbu pa se on odsada više ne smatra osuđivanom osobom, što je, primjerice, preduvjet za prijavljivanje na brojne natječaje.