ZADAR - Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić jučer je bio u službenom posjetu Zadru o čemu javnost nije bila obaviještena iz gradske uprave koja je bila domaćin.

Iz zadarskog studija HRT-a, ministar je govorio o odluci Vlade koja će izdavati dozvole (na temelju natječaja) za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida na 30 godina. Ima li nafte i plina istraživat će se i na području Velebita, što tvrdi ministar neće ugrožavati turizam.

Ministar Ćorić u Zadru je bio zbog sanacije deponije u Diklu. Ona će biti napuštena tek kada se izgradi Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima. Na postojećim kapacitetima deponije, kako se neslužbeno doznaje ima mjesta za odlaganje otpada još godinu dana. Zbog toga je ministar jučer s gradskim vlastima dogovarao još jednu kasetu na kojoj će se proširiti deponija, prije nego se zatvori. Na prezentaciji projekta sanacije deponije Diklo, otvorene 1963. godine, u Gradskoj vijećnici 2016. godine, bilo je rečeno kako na deponiji u Diklu ima još kapaciteta za 20 tisuća tona otpada do 2020. godine. Stručnjaci, koji su radili studiju predviđali su kako će do zatvaranja doći do 2019. godine. Sanacija deponije koštala bi 110 milijuna kuna. Oni su trebali aplicirati projekt za EU fondove. U 2017. godini provodio se postupak izdavanja lokacijske dozvole na osnovu idejnog projekta kojeg će trebati revidirati, obzirom na  najnovije povećanje deponije koja se 2016. godine prostirala na 318 800 metara četvornih.

Početkom ove godine Pravilnikom ministarstva trebale bi se zatvoriti tri deponije. Jedna od njih je Baštijunski brig u zaleđu Biograda. To je lokacija budućeg golf terena u što bi se u nekoj doglednoj budućnosti trebala pretvoriti prostranstva deponije u Diklu. Nakon što se Diklo sanira, Čistoća je obavezna o svom trošku 30 godina provoditi monitoring, rečeno je studijom koju je francuska tvrtka Safege, s istoimenom hrvatskom tvrtkom, izradila 2016. godine za 2.437.500 kuna.

Prilikom obilaska odlagališta ministar Ćorić je naglasio kako je nužno započeti sa sanacijom samog odlagališta i što prije uspostaviti adekvatnu plohu za odlaganje otpada, objavljeno je na stranici Grada Zadra nakon našg upita.