U Općoj bolnici Zadar danas je preminuo poznati zadarski ugostitelj Ratko Čulina, među prijateljima i znancima poznat kao Barba Ratko.

Kako smo ranije pisali, Ratku je na Badnjak prošle godine pozlilo dok je radio u svom kultnom kafiću 72 u zadarskom Varošu. Već tada gradom su se proširile informacije o njegovom teškom stanju od kojeg će se teško oporaviti. Nažalost, one su se danas i obistinile.

Kafić 72 barba Ratko otvorio je davne 1972. godine, te je često isticao kako je to najstariji lokal u Europi s istim vlasnikom od početka. Opjevali su ga mnogi posjetitelji, a najdirljivije pokojni Ante Perković, koji je zapisao: "Barba Ratko već punih 40 godina nema konkurencije ni u Zadru, niti daleko izvan njega, što će spremno posvjedočiti i njegovi dugogodišnji gosti, kako bi se reklo, s mnogo šankova u nogama. Barba Ratko je pripadnik stare škole, sposoban samostalno držati šank i krcatu terasu od devet stolova tako da nikada ne pomiješa narudžbe i nikog ne ostavi da čeka. Znamenit je i po obilnim normativima za kratka pića (ne postoje kod njega kratka pića, kažu vjerne mušterije), po specifičnom paušalnom načinu plaćanja kojim časti drage mu goste te golemom razumijevanju prema mladeži koja bi silno htjela piti, a već je fajrunt. Kao svaki pravi barmen, i Ratko je mala enciklopedija životnog iskustva i barskih mudrosti. Nikad nametljiv, uvijek u bijeloj košulji i tamnim hlačama, od caffe bara 72, imenovanog po godini otvaranja, vlastoručno je stvorio kultno mjesto."

Očekuje se da će obitelj nastaviti posao u ovom uhodanom lokalu te tako na životu ostaviti uspomenu na nezaboravnog barba Ratka.