ZADAR- Mještani Arbanasa sinoć su pokazali veliko zanimanje za Urbanistički plan uređenje Bregdetti u čijem je obuhvatu prostor bivše Zadranke, a da nisu dobili odgovor u čijem je interesu taj plan.

Skup je organizirao Mjesni odbor Arbanasa koji je Gradu Zadru uputio devet primjedbi na plana. Nakon dogovora i pregovora od nekih se odustalo a za neke su dobili dodatna jamstva Grada Zadra. Ona se odnose na stvaranja 50 parkirnih mjesta za postojeće igralište, pomoć oko izgradnje budućeg igrališta za NK Arbanasi te će im se izraditi 3D simulacija plana. Ovaj plan će ići na dodatno tesanje, kako je to rekao naš bivši gradonačelnik Božidar Kalmeta, kazao je Zvonimir Rogić, predsjednik MO. On je i moderirao raspravu građana dok to nije preuzeo Ivica Matešić Jeremija.

Pročelnik Darko Kasap izrazio je zadovoljstvo tolikim odzivom Arbanasa. - Žao mi je što nije bilo više ljudi na samoj raspravi u Vijećnici, kazao je Kasap, koji također nije bio na izlaganju tog kao i plana Vitrenjak. Na kraju dvosatnog skupa, pročelnik Kasap je rekao kako se oni (gradska vlast, op.a). slažu s puno iznesenih stvari.

Primjedbe građana Arbanasa o tome tko će i kada graditi, iznesene na skupu kojeg je Mjesni odbor organizirao povodom predloženog UPU Bregdetti, autor plana arhitekt Željko Predovan nazvao je emotivnim pričama. To nisu pitanja za urbaniste, kazao je Predovan. Iz primjedbi Mjesnog odbora koje im je izradila struka izvan Zadra kao i onih na kojoj su zdravom logikom ukazivali Arbanasi, upravo taj urbanizam nije riješen. Prometno povezivanje novog naselja u kojem je predviđen kapacitet od 600 stanova s 1800 stanovnika, ići će preko postojeće ulice Bregdetti i izlaziti kod podvožnjaka.

Arhitekt Predovan je ponudio spoj na Ulicu braće Perice (bivša Biogradska), jednog dana kada se ukloni željeznica. Iako to nije u obuhvatu plana, to je njegov osobni doprinos prometnom rješenju Arbanasa, istaknuo je Predovan. Takvu mogućnost, međutim, uklonio je najpoznatiji Arbanas Božidar Kalmeta koji je rekao da se to neće nikad dogoditi. -  Kao bivši ministar željeznice  „morao sam roditi" u Hrvatskim željeznicama dok nisam izborio da se podigne nadvožnjak. Stoga Kalmeta smatra kako je lokacija budućeg igrališta na državnom terenu najbolje rješenje.

Saborska zastupnica  i članica Vijeća Mo, Grozdana Perić u svom viđenju plana koji je prema njenim riječima „napredak kojeg ne možemo zaustaviti", prekinuta je upitom Nike Perovića: u čijem interesu ona govori.
Perović je inzistirao na pitanju kojem se pogoduje ovim planom, a pitanje investitora postavljao je i Karlo Petani, jedan od mlađih sudionika rasprava. Livio Stipčević upozorio je na prometni čep ulice Vlatka Mačeka u nastavku Ulice braće Perice, a zbog čega je prometno rješenje predloženog UPU-a na štetu domicilnog stanovništva i samih Arbanasa. Kako će djeca iz novog naselja,doći do škole, u kojoj već sad nema mjesta, pitala je nezavisna iz Vijeća MO Arbanasi, Rosanda Sertić kao i za društvene sadržaje koji mogu ali i ne moraju biti izgrađeni.

Taj prostor na kojem će se graditi stanovi je nasip, podsjetio je Josip Krstić kao i na to da su gradili sami Arbanasi. Zbog toga se ne mogu graditi podzemene garaže jer će se pretvoriti u bazene s morskom vodom, upozoravali su Arbanasi na pitanje  novih parkirnih mjesta (najmanje 1200). Renato Vladović otvorio je priču o tom kako je 1984. godine bio plan rušenja u Arbanasima zbog kojeg je on tek nakon 35 godina dobio građevinsku dozvolu.  Arbanasi su, prema njegovim riječima i dalje građani drugog reda. Bivši predsjednik MO Božo Mazija podsjetio je i kako je za taj prostor Zadranka imala plan, pozvao na promjene i dogovor s urbanistima. On osobno je predložio da se probije ulica Bregdetti do Autobusnog kolodvora kao i novi podvožnjak ispod pruge.

Do koje katnosti je plan gradnje, pitao je Mate Petrić, istaknuvši kako autohtoni Arbanasi neće biti ugroženi lijepim prostorom. Na skupu su od autora plana doznali kako je na parceli određenoj na najmanje 1000 metara četvornih, gustoća 40 posto a visina stambenih građevina 12 metara. Je li to u skladu s visinom postojeće gradnje u Arbanasima i je li netko vjeruje kako će vlasnici terena dati dio za javni interes, samo su neke od dilema koje su iznesene na skupu građana. Pozvani su da ih uobliče u pisanoj formi do 2, veljače.