Županijski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač reagirao na očitovanje gradonačelnika Branka Dukića na postupak koji je protiv njega pokrenulo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Kako se navodi u prijavi, koju je početkom godine podnio upravo Pupić Bakrač, delegacija Grada Zadra predvođena gradonačelnikom otputovala je 25. siječnja u Kinu gdje je boravila nekoliko dana. Tema razgovora bila je nabava električnih autobusa i izgradnja pogona za sastavljanje LTO baterija u gospodarskoj zoni Crno, a troškove putovanja snosila je kineska tvrtka LTO Energy. Dukić je u izjavi za Zadarski list istaknuo kako "nema niti jednog elementa koji bi ukazao na nepravilnost".

Donosimo reakciju županijskog vijećnika Akcije mladih:

Povjerenstvo za sukob interesa donijelo je odluku o pokretanju postupka protiv gradonačelnika Dukića jer je njemu i delegaciji grada Zadra kineska tvrtka LTO Energy platila troškove puta i boravka u Kini. Zakon o sprječavanju sukoba interesa ( NN 26/11; 12/12; 124/12 48/13; 57715) koji se između ostalih odnosi i na gradonačelnike u članku 11. stavak 3. kaže da dužnosnik smije primiti dar simbolične vrijednosti i to vrijednosti najviše do 500 kuna. U istom članku stavak 1. zakonodavac kaže da se darom smatra novac, stvari bez obzira na njihovu vrijednost te prava i usluge dane bez naknade. Gradonačelnik u svom očitovanju na pokretanje postupka tvrdi kako nije bilo pogodovanja!? Očigledno da gradonačelnik Dukić i njegova svita nisu upoznati sa zakonskim odredbama a sam gradonačelnik ne zna razliku između pogodovanja i sukoba interesa. Delegacija je navodno pregovarala sa Kinezima oko nabavke električnih autobusa i izgradnja pogona za sastavljanje LTO baterija u gospodarskoj zoni Crno. U najavama puta i suradnje tvrdilo se kako Zadru trebaju ekološki autobusi na električni pogon. Od toga se odustalo i kupilo se 20 autobusa na dizelski pogon, obrat za 180°, ekologija više nije bitna.

Još jedna stvar bode oči. Put i povratak iz Kine popraćen je snažno medijski i PR-ovski s najavama ogromnih kineskih investicija. Sada ispada po Dukićevom priznanju da će od svega toga biti 0 bodova, a putovanje je bilo studijskog tipa (čitaj turističkog). Osim Dukića u Kinu je više puta svoje delegacije vodio župan Longin s istim rezultatom kao i Dukić, 0 bodova. Znači Dukić i Longin svojim putovanjima ništa nisu napravili za grad i županiju. Putovanja njihovih delegacija su čisti gubitak vremena i novca. Ili možda nisu? Naime kineska ulaganja u stanogradnju (uvala Bregdetti) i tko zna gdje ne još najavio je Zdenko Zrilić. A koliko mi je poznato on nije bio u Kini!? On valjda telepatski komunicira sa Kinezima? Ili je netko iz gore spomenutih delegacija obavljao taj posao za njega?

Branko Dukić nije po habitusu kriminalac kao neki od njegovih prethodnika ali je u potpunosti nesposoban za obnašanje funkcije gradonačelnika. Vodaju ga žedna preko vode kako hoće, kad se sjete. Dokaz tome su i podmetnuti mu Urbanistički planovi uređenja dijela uvale Bregdetti i zapadnog dijela Vitrenjak I. Valjda je kod njega ostalo toliko dostojanstva i moralnog integriteta da podnese ostavku nakon pravorijeka Povjerenstva za sukob interesa.