Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku o pokretanju postupka u predmetu P-40/18, protiv gradonačelnika Grada Zadra Branka Dukića.

Kako se navodi u prijavi, koju je početkom godine podnio vijećnik u Skupštini Zadarske županije Marko Pupić-Bakrač, delegacija Grada Zadra predvođena gradonačelnikom Brankom Dukićem otputovala je 25. siječnja u Kinu gdje je boravila nekoliko dana. Tema razgovora bila je nabava električnih autobusa i izgradnja pogona za sastavljanje LTO baterija u gospodarskoj zoni Crno.

- Kineska tvrtka LTO Energy snosila je troškove putovanja i boravka u Kini cijele zadarske delegacije. Iz grada Zadra odbili su medijima i javnosti predočiti koliki su bili troškovi koje je podmirila kineska strana. U svakom slučaju oni zasigurno iznose nekoliko desetaka tisuća kuna. Zakon o sprječavanju sukoba interesa ( NN 26/11; 12/12; 124/12 48/13; 57715) koji se između ostalih odnosi i na gradonačelnike u članku 11. stavak 3. kaže da dužnosnik smije primiti dar simbolične vrijednosti i to vrijednosti najviše do 500 kuna. U istom članku stavak 1. zakonodavac kaže da se darom smatra novac, stvari bez obzira na njihovu vrijednost te prava i usluge dane bez naknade, naveo je Pupić-Bakrač u svojoj prijavi.

Gradonačelnik Dukić jučer je Zadarskom listu komentirao pokretanje postupka.

- Nema niti jednog elementa koji bi ukazao na nepravilnosti, ali dobro je da se Povjerenstvo time bavi kako bi odagnalo sve sumnje. Bili smo na studijskom putovanju kako bismo se upoznali s praksom i troškovima korištenja i održavanja električnih vozila. Pročelnik je prihvatio poziv kineske tvrtke, a o tome smo, kao i o našem putovanju, izvijestili javnost. Nismo potpisali nikakav ugovor ili sporazum koji bi nas na išta obvezao, naprotiv, u međuvremenu je gradska tvrtka Liburnija postupkom javne nabave u sklopu EU projekta predvidjela nabavu autobusa na dizel pogon (EURO 6). S tih 25 autobusa ujedno će biti zadovoljene sve potrebe za obnovom voznog parka za potrebe javnog prijevoza na području Grada Zadra. To najbolje pokazuje koliko je teza o pogodovanju promašena, ali ponavljam, dobro je da Povjerenstvo to potvrdi, rekao je gradonačelnik.