Općinski sud u Zadru donio je presudu protiv 57-godišnjaka koji je kao sudionik u cestovnom prometu, kršenjem propisa o sigurnosti prometa, iz nehaja izazvao opasnost za život i tijelo ljudi, prouzročivši teške tjelesne ozljede drugih osoba.

On je 7. ožujka prošle godine, u 13.30 sati u mjestu Ostrovica, upravljao motokultivatorom s priključenom poluprikolicom. Vozila nisu bila tehnički pregledana ni registrirana, već ih je dobio kao donaciju iz inozemstva uz obvezu korištenja kao poljoprivrednog stroja na obradi imanja. Lakomisleno smatrajući da time neće ugroziti druge sudionike u prometu, na vozilo je ukrcao trojicu putnika, dvije žene i muškarca. Dolaskom do oštrog zavoja u nizbridici poduzeo je radnju kočenja, uslijed čega je pukla sajla kočnice na poluprikolici. Aktivirao je kočnice na motokultivatoru no kako je ona na lijevom kotaču bila neispravna pojavile su se značajne razlike u silama kočenja, što je dovelo do zanošenja skupa vozila u desno i potom izlijetanja izvan lijevog ruba kolnika na krševiti teren. Vozilo se isprevrtalo, a putnici su ispali. Dvoje ih je zadobilo teške ozljede - putnik prijelom gornjeg kraja goljenične kosti, a putnica višestruki prijelom torakalne kralježnice.

Vozač je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci umjesto koje se primjenjuje dvije godine uvjetne kazne.

- Tereteće činjenice proizlaze iz dokaza na kojima se temelji optužnica, a sankciju sud u cijelosti smatra primjerenom osobi okrivljenika koji do sada nije osuđivana osoba, njegovoj krivnji i težini kaznenog djela, te smatra da će se istom postići kako generalna tako i specijalna prevencija, stoji u presudi sutkinje Ane Zrilić objavljenoj danas na e-oglasnoj ploči.