ZADAR- Iz Zračne luke Zadar potvrdili su kako je za sezonu 2019. ugovorena linija srpskog nacionalnog prijevoznika Air Srbije iz Zadra za Beograd. Pregovori Zračne luke Zadar s tom kompanijom započeli su još 2015. godine.

"Zrakoplov ATR 72 letjet će dva puta tjedno, petkom i nedjeljom od 21. lipnja do 15. rujna. Što se tiče ostalih novih linija i kompanija, s obzirom da je većina u završnoj fazi ugovaranja, do potpisivanja ugovora i objave konačnog ljetnog reda, javnost još ne može znati koje će avio kompanije i gdje letjeti sa zadarskog aerodroma", informacija je koju smo dobili iz Zračne luke Zadar, dva mjeseca prije početka ljetnog reda letenja. Kao i prethodnih deset godina u sezoni letanja najveći udio ima Ryanair. I oni su ti koji diktiraju koje će letove uvesti, a koje ukinuti prije nego se ugovore sa Zračnom lukom. To su pokušali i sa splitskim aerodromom, čiji je direktor Lukša Novak još jednom rekao da ne pristaje na njihove uvjete. U Zadru je od samog početka odnos s tom kompanijom - samo dođite, dat ćemo vam što god tražite.

Krajem ožujka uspostavlja se međunarodni zračni promet na zadarskom aerodromu. Od studenog prošle godine tamo slijeću samo avioni Crotia airlinesa koji Zadar ujutro i navečer povezuje sa Zagrebom.

Kapacitete praznog aerodroma koriste druge nacionalne avio kompanije koje i ovih dana uvježbavaju svoje pilote iz Austrian Airlines, podružnice Lufthanse koja je prva u Zadru održavala treninge pilota.