ZADAR- Direktor tvrtke Eko, Dino Perović danas je potpisao odluku o odbiru slovenske tvrtke Riko koja će za 368.4 milijuna kuna bez PDV-a, s porezom 460.4 milijuna kuna projektirati i izvoditi radove na Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje.

Ishod je to ponovljenog natječaja s istom procjenom vrijednosti od 295 milijuna kuna. Na taj natječaj prošle je jeseni žalbu Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave uložila konkurentska tvrtke Control Process iz Poljske koja je upozorila kako partneri Rika iz Njemačke i Italije nisu dostavili potvrde o nekažnjavanju te da nemaju porezni dug. Državna komisija uvažila je žalbu i tražila da se poništi odluka. U međuvremenu su potvrde dostavljene i danas je potvrđena ista odluka. Hoće li Poljaci s ponudom od 439 milijuna kuna uložiti ponovno žalbu ili će biti zadovoljeni odštetom od 100.781 kunu za troškove žalbenog postupka koju im je Eko morao platiti, to je neizvjesnost od 10 dana žalbenog roka koji počinje kada sudionici natječaja prime odluku.

Postupak odabira izvođača radova za taj kapitalni projekt počeo je u ljeto 2017. prethodnim savjetovanjem. Prvi natječaj poništio je sam direktor  tvrtke Eko u kojoj su suvlasnici zadarske županije te gradovi Zadar i Benkovac. Oni će preko svojih proračuna sudjelovati u sufinanciranju projekta za koji je najveći dio odobren iz EU fonda.

Udio Kohezijskog fonda  u toj inveticiji iznosi 70,65 posto. U sufinanciranju sudjeluju još i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 19,34 posto te Zadarska županija i gradovi i općine na području Zadarske i dijela Ličko-senjske županije s 10 posto udjela.